Költségvetési szigort szorgalmaz a kancellár

Védelmébe vette Merkelt az EB-elnök

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke védelmébe vette Angela Merkelt azokkal a bírálatokkal szemben, amelyeket főleg a dél-európai országokban fogalmaztak meg a német kancellár költségvetési szigort szorgalmazó politikája ellen.

2013.05.04 14:11MTI

Az AFP egy vasárnap megjelenő - meg nem nevezett - német interjúból idéz, amelyben Barroso leszögezi: "Ami Franciaországban vagy Portugáliában történik, az nem Merkel asszony vagy Németország hibája. Mindenkinek söpörjön a saját portája előtt". 

Az EB elnöke felhívja a figyelmet a gazdasági válság természetére, hangsúlyozva: az ebből eredő problémákat nem lehet a német politika vagy az Európai Unió rovására írni. Azok a túlzottan költekező politikának, a versenyképesség hiányának és a pénzpiacokon tapasztalt felelőtlen magatartásnak a következményei - hangsúlyozta Barroso. 

Kijelentette: rendkívül hálás a konzervatív kancellárnak a költségvetési szigorral kapcsolatos hozzáállásáért. Barroso szerint Merkel az az európai szintű politikus, aki a legjobban érti, mi is történik a földrészen, rengeteg időt és energiát áldoz az európai terv kialakítására. Néhány nappal ezelőtt Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata párti (SPD) elnöke is védelmébe vette a német kancellárt a különösen Franciaországból érkező bírálatokkal szemben.
 
A német politikus nyilatkozatában a francia szocialisták éles bírálatára reagált, amely az elmúlt napokban nagy hullámokat vert. A vita középpontjában a francia Szocialista Párt dokumentuma áll, amely bírálja Merkel merev takarékossági politikáját és személyesen magát a kancellárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.