"A szép beszéd királynőjeként" ismerték

Karna Margit vajdasági színésznő elhunyt

Életének 82. évében elhunyt Karna Margit vajdasági színésznő, "a szép beszéd királynője".

2013.05.03 15:19MTI

Karna Margit Kishegyesen született 1931-ben. Pályáját a topolyai járási magyar színházánál kezdte 1949-ben, amely utazó társulatként működött. Elvitte a művészetet a Vajdaság szinte minden magyarlakta településére - olvasható életrajzában. 

Tíz évvel később, amikor egy tollvonással megszüntették a topolyai színházat, a szabadkai Népszínházhoz szerződött, és 1988-ig - nyugdíjba vonulásáig - a színház egyik meghatározó egyénisége volt. "Sokszínű, lefegyverző technikájú alakításával számtalan előadást tett igazán emlékezetessé. 

A szép beszéd királynőjének is nevezett Karna Margit Életjel-esteken, iskolákban és különböző rendezvényeken is népszerűsítette a magyar kultúrát" - áll az életrajzban. 

Az írás felidézi, hogy a színésznő pályája során számos elismerésben részesült, a többi között a Szerbiai Drámaművészek Szövetségétől színészi díjakat és elismerő oklevelet, a vajdasági színházi találkozókon számos színészi díjat kapott. Elismerésben részesült a III. Pécsi Országos Színházi Találkozón.
 
Megkapta a Színikritikusok Díját Budapesten, valamint a 2003-ban Kisvárdán megrendezett Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján az életműdíjat. Tavaly a Külhoni Magyarságért Díj egyik kitüntetettje volt. Karna Margit halála alkalmából szombaton délben gyászülést tartanak a szabadkai Városháza dísztermében. Temetése 14 órakor lesz a szabadkai bajai úti temető Péits-kápolnájában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.