Hat halottja van a támadásnak

Lövöldözés Thaiföldön: golyózáport zúdítottak a boltra

Feltehetőleg muzulmán szeparatista felkelők lelőttek hat embert, köztük egy hároméves kisfiút Thaiföld déli részén, csupán két nappal azután, hogy holtpontra jutottak a hatóságok és a lázadók malajziai közvetítéssel folyó béketárgyalásai.

2013.05.02 10:45MTI

A támadás szerda este történt egy kis éjjel-nappali boltban Pattani tartományban, alig 500 méterre egy katonai ellenőrzőponttól. Paradorn Pattanatabut, a nemzetbiztonsági tanács vezetője szerint a biztonsági erők egyenruháját viselő négy férfi támadt az üzletre. Rendőrségi tájékoztatás szerint az áldozatok közül öt buddhista volt, egy pedig muzulmán.
   
"A támadók golyózáport zúdítottak a boltra, majd behatolva végeztek áldozataikkal. Távozóban hátrahagytak egy cédulát +bosszú az ártatlanokért+ szöveggel" - közölte egy rendőr. Jinglak Sinavatra miniszterelnök rendkívüli ülésre hívta össze a biztonsági szolgálatok illetékeseit a helyzet megvitatására.
   
A gyilkosságok előtt két nappal tartották a maláj fővárosban, Kuala Lumpurban a béketárgyalások második fordulóját thaiföldi tisztségviselők és a Barisan Revolusi Nasional (BRN) déli lázadócsoport vezetői között. Szerdán a hadsereg, amely 60 ezer katonát állomásoztat a déli országrészben, elutasította a felkelők követeléseit.
   
A túlnyomórészt muzulmánok lakta három déli tartományban, Jalában, Pattaniban és Narathivatban évtizedek óta tartó ellenállás a buddhista uralommal szemben 2004 januárjától öltött erőszakos formát, és azóta több mint 5300 ember életét követelte. A három tartomány egykor egy maláj muzulmán szultánság része volt, mígnem Thaiföld 1909-ben bekebelezte azokat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.