Rafszandzsáni

Irán - élesen bírálja Ahmadinezsád politikáját a volt elnök

"Ahmadinezsád kormányának politikája az elmúlt nyolc évben az volt, hogy a képzett, ragyogó politikusokat vagy félreállítsa, vagy házi őrizetbe helyezze".

2013.04.29 07:18MTI

Hét héttel az iráni elnökválasztás előtt élesen támadta Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő államfő politikáját Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt elnök.

Vezetése alatt Irán "keserű éveket" élt át - nyilatkozta Rafszandzsáni vasárnap a teheráni Mehr hírügynökségnek.

"Ahmadinezsád kormányának politikája az elmúlt nyolc évben az volt, hogy a képzett, ragyogó politikusokat vagy félreállítsa vagy házi őrizetbe helyezze" - fogalmazott. Házi őrizetben van 2011 februárja óta például Mir Hoszein Muszavi volt miniszterelnök és Mehdi Karubi, a parlament egykori elnöke.

Az elnöki posztot 1989 és 1997 között betöltő Rafszandzsáni bírálta Ahmadinezsád külpolitikáját is. "Ha valaki papírfecniként állítja be az ENSZ határozatait, az bizonyosan súlyos következményekkel jár, s ezért politikailag nagy árat kell fizetnie az országnak" - vélekedett a mérsékelt iráni vallási vezető, aki szerint még az ősellenség Izraellel sem akarnak az emberek háborúzni.

Szavaival Ahmadinezsád Izrael-ellenes retorikájára utalt, amelyet évek óta visszautasít a nemzetközi közösség.

Saját bevallása szerint Rafszandzsáni még nem döntötte el, hogy indul-e a június 14-re kitűzött iráni elnökválasztáson. "Ezt még magammal sem tisztáztam, de szerintem az országnak nem egy 80 éves elnökre van szüksége" - mondta a most 78 éves politikus.

A második elnöki mandátumát befejező Ahmadinezsád már nem jelöltetheti magát egy újabb hivatali időszakra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.