7-es erejű földmozgás történt

Földrengés Szecsuánban: sok halott, rengeteg sérült

Mintegy harminc ember meghalt, és legalább négyszázan megsérültek a nyugat-kínai Szecsuan tartományban szombaton történt erős földrengésben.

2013.04.20 07:39MTI

A rengés középpontja a másfél millió lakosú Lusan megye Jaan városa közelében volt, a földfelszín alatt csupán 13 kilométerrel, ami növelte a rengés pusztító hatását. Kora délutánig 264 utórengést regisztráltak. A földmozgást a Szecsuanhoz közeli négy másik tartományban is érezni lehetett. 

A helyi lakosok szerint mintegy 20 másodpercen át mozgott a föld. A jelekből ítélve a helyzet súlyos, amit az is jelez, hogy a tartományi földrengéstani intézet honlapján a halálos áldozatok számát korábban több százra tették. A televízió képsorain romba dőlt és megrongálódott házak tömege látható, törmelékhegyek. Eddig több mint 30 embert emeltek ki a romok alól. 

Sokan várnak elsősegélyre, többeket kórházba szállítottak. A hatóságok több ezer rendőrt és katonát, továbbá tűzoltókat, egészségügyiseket küldtek a térségbe, hogy segítsék a katasztrófamentők munkáját. Nyolc minisztérium közös munkacsoportja ugyancsak a helyszínre utazott. Egy katonákat a helyszínre szállító jármű a folyóba csúszott, egy katona bizonyosan életét vesztette. 

A szakemberek a másodlagos károk megelőzésére hívják fel a figyelmet, rengeteg épület van labilis állapotban, tartani lehet földcsuszamlásoktól, sziklaomlásoktól, folyópartok beszakadásától. A kínai kormányfő, Li Ko-csiang szintén Jaanba indult, s azt hangsúlyozta, hogy az első 24 óra rendkívül fontos az emberéletek megmentése szempontjából, ezért minden erőfeszítést ennek kell alárendelni. Jaan lakossága 1 millió 530 ezer fő, környékén óriáspandák laknak. 

Körülbelül 140 kilométerre található a tartományi székhelytől, Csengtutól. Csengtu repülőterét átmenetileg lezárták, a vonatok indulását és fogadását felfüggesztették. A huszadik század kezdete óta összesen 12, a Richter-skála szerinti 5-ös, vagy annál erősebb földmozgás történt a térségben. Köztük a pusztító erejű, 8-as erősségű 2008. évi vencsuani, amelynek 87 ezer halálos áldozata volt. 

Szombaton, helyi idő szerint a déli órákban Tajvan szigetéről 5,1-es erősségű földmozgást jelentettek. Indonéziából két, egy 6,4-es és egy 5,9-es erősségű földrengésről érkezett hír. Sérültekről nem számoltak be a híradások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.