Vannak aggályos pontok

Alkotmánymódosítás - Reding: az EB tárgyilagos és pártatlan vizsgálatot folytat

"Az Európai Bizottság (EB), az uniós jogi előírások tiszteletben tartásán is őrködő testület tárgyilagos és pártatlan módon vizsgálja a magyar alaptörvény március 11-ikén elfogadott módosításait."

2013.04.17 10:18MTI

Viviane Reding, igazságügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén a magyarországi alkotmányos helyzetről folytatott vitában szólalt fel. 

Reding felhívta a figyelmet azokra a kérdésekre, amelyeket José Manuel Barroso bizottsági elnök a minap aggályos pontokként emelt ki Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett levelében. Ezek közt az első az, hogy ha európai bírósági döntés alapján Magyarországnak fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor annak finanszírozására eseti adó vethető ki.
 
A második aggályos téma az Országos Bírósági Hivatal ügyáthelyezési jogára vonatkozik: itt Reding szerint uniós jogról folyó jogvita esetén sérülhet a megfelelő jogi eljáráshoz fűződő jog érvényesülése. A harmadik ügyben, a politikai hirdetések korlátozását illetően Viviane Reding az európai parlamenti választási kampány szempontjából emelte ki azt, hogy a korlátozások indokoltságának és arányosságának a követelményét tiszteletben kell tartani.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.