Ismeretlen támadók

ENSZ-békefenntartókat öltek meg Dél-Szudánban

A katonák egy ENSZ-konvojt kísértek a jonglei Gumuruk közelében.

2013.04.09 19:14MTI

Öt ENSZ-békefenntartót és hét, a dél-szudáni ENSZ-missziónál dolgozó polgári személyt öltek meg kedden ismeretlen támadók az afrikai ország keleti részén fekvő Jonglei szövetségi államban - közölte az ENSZ.

A lesből végrehajtott támadásban legalább kilenc másik békefenntartó és civil megsebesült - tájékoztatott a dél-szudáni ENSZ-misszió (UNMISS).

Az indiai külügyminisztérium közölte: a megölt békefenntartók indiai állampolgárok voltak. A civil áldozatok állampolgársága egyelőre nem ismert. Több békefenntartó eltűnt.

A katonák egy ENSZ-konvojt kísértek a jonglei Gumuruk közelében. A szóban forgó szövetségi államban rendszeres a törzsi erőszak, és gyakoriak a kormányerők és a lázadók közötti összecsapások.

Dél-Szudán 2011 júliusában vált függetlenné, de az erőszakos cselekmények, a területi harcok azóta sem szűntek meg.

Márciusban több mint 150 ember halt meg Jongleiben, az ország legnagyobb szövetségi államában a dél-szudáni erők és David Yau Yau lázadóvezér emberei közötti összecsapásban. A múlt hónapban a jubai hadsereg támadást indított Yau Yau ellen Jonglei államban, ahol a kormány kőolaj-próbafúrásokat akar szervezni a Total francia cég közreműködésével.

Hilde Johnson, az ENSZ-főtitkár dél-szudáni különmegbízottja elítélte a keddi támadást, és hangsúlyozta: az akció "nem tántorítja el az UNMISS-t és a békefenntartóit attól, hogy megvédjék a sebezhető dél-szudáni közösségeket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.