Székely autonómia

A világ több városában tüntettek a székely szabadság napján

A Székelyföld autonómiájáért a marosvásárhelyi demonstrációval párhuzamosan.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.03.10 22:29MTI

Európa és Amerika számos nagyvárosában, így Budapesten is volt vasárnap szimpátiatüntetés Székelyföld autonómiájáért a marosvásárhelyi demonstrációval párhuzamosan.

Kattintson a képre! >>>

Budapesten több mint ezren gyűltek össze a román nagykövetség épülete előtt a Székelyföldért Társaság által szervezett, a székely autonómiatörekvéseket támogató tüntetésen.

Többen székely népviseletben jelentek meg, egy csoport a rongyos gárdát idéző katonai formaruhában. Többen fekete, a "Kárpát Haza Őrei", mások Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom feliratú ruhát viseltek. A tömegben az Erdélyi Körök Országos Szövetsége és a Magyarok Világszövetsége feliratú táblák is voltak. A demonstrálók többször skandálni kezdték, hogy "autonómiát", illetve hogy "Vesszen Trianon!".

Magyarországon Budapest mellett Szolnokon, Keszthelyen és Sárospatakon szerveztek helyi csoportok szimpátiatüntetést a székely szabadság napján.

Bécsben mintegy félezren vonultak a román nagykövetség elé. Ott petíciót adtak át, melyben felszólították a román kormányt, hogy a magyar kormány bevonásával bocsátkozzon építő jellegű párbeszédbe a székelyek önrendelkezésének biztosításáról. A résztvevők - többen népviseletben - székely és magyar zászlókat, valamint Erdélynek autonómiát követelő transzparenseket vittek magukkal. Túlnyomórészt Ausztriában élő erdélyiek vettek részt a tüntetésen, ők az ország számos részéből, így például Bécsen kívül Grazból és Linzből érkeztek - közölte az MTI érdeklődésére a Bécsben élő, erdélyi származású Piroska Ferenc, a tüntetés megszervezésére létrejött Székely Szolidaritás Bizottság - Közép-Európa Fórum képviselője.

Kattintson a képre! >>>

Münchenben a Hunnia Baráti Kör szervezésében tartott demonstráción a vártnál jóval többen, mintegy 250-en vettek részt - tájékoztatta telefonon az MTI-t Hahn-Seidl Alida, a németországi magyar civil szervezet tagja, a tüntetés egyik szervezője. A demonstrálók közül mintegy hatvanan székely zászlót, többen pedig táblákat tartottak a magasba, amelyeken például az volt olvasható angol nyelven, hogy "Önrendelkezést Székelyföldnek!" - mondta a szervező. A tüntetésen felolvasták a Székely Nemzeti Tanács követeléseit tartalmazó petíciót, amelyet a demonstráció résztvevői aláírtak, majd bedobtak a román főkonzulátus postaládájába.

Londonban a rendőrség nem engedte a román nagykövetség elé a tüntetőket. Az MTI tudósítójának kérdésére a helyszínt biztosító rendőri egység vezetője elmondta: az intézkedést nem a román képviselet kérte, a nagykövetségnek otthont adó utca magánterületnek minősül, ezért ott nem lehet demonstrációkat tartani. Az összegyűlt mintegy 120 résztvevő némi vita után tudomásul vette, hogy nem vonulhat a román képviselet elé, és a kijelölt kis utcában tartotta meg az egyórás rendezvényt. A tüntetők, akik magyar és székely, valamint rovásírással ellátott árpádsávos lobogókat emeltek a magasba, többször elénekelték a magyar és a székely himnuszt, és több alkalommal felhangzott a "Vesszen Trianon" jelszó is.

A brüsszeli román nagykövetség épületénél nagyjából 25-en gyűltek össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat a romániai székelyekkel a székelyföldi autonómiáért folytatott küzdelemben. Kállay Oszkár, a tiltakozás egyik szervezője felolvasott egy nyilatkozatot, amelyet José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének is eljuttattak, akit szintén arra kérnek: lépjen fel a székelyföldi autonómia ügyében. Nyilatkozatukban a szervezők kifejezik, hogy szerintük Románia uniós csatlakozásakor a székelyek joggal hihették, hogy jogaik érvényesülhetnek, nem lesznek másodrangú polgárok, elnyerhetik a területi autonómiát, de Románia - mint fogalmaznak - továbbra is folytatja erőszakos asszimilációjukat, miközben úgy tesz, mintha eleget tenne európai kötelezettségeinek. "A romániai diktatúra eszközei és asszimilációs módszerei túlélték a diktatúrát" - jelentette ki Kállay Oszkár.

Kattintson a képre! >>>

Hágában 40-45-en vettek részt a hollandiai tüntetésen.

"Autonómiát Székelyföldnek" feliratú magyar, finn és román nyelvű transzparensekkel vonult délután a Finnországi Magyarok Egyesületének (FME) szervezésében 35 tüntető Románia helsinki nagykövetsége elé. Stockholmban is hasonló megmozduláson vett részt mintegy 70 tüntető a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) szervezésében a román külképviselet előtt. A két skandináviai magyar szervezet a román nagyköveteknek címzett levelükben arra kéri a román államot, hogy a kisebbségi jogok európai normáinak betartása jegyében fogadja el és támogassa a székely autonómiatörekvést. A levél hivatkozik az európai gyakorlatban kiemelten pozitív példára, Aland (Ahvenanmaa) szigetének önrendelkezésére.

Clevelandben, a Vatikán által tavaly újranyittatott Szent Imre magyar katolikus templom területén mintegy másfél százan gyűltek össze, hogy támogassák Székelyföld autonómiájának ügyét.

Los Angelesben a San Fernando-völgyi magyar református templomban közös imával és verses-zenés műsorral hívták fel a figyelmet a székely autonómia ügyére. Az eseményen mintegy hetvenen vettek részt.

Washingtonban egy körülbelül 20 fős csoport székely zászlókkal és egy angol nyelvű, Autonómiát Székelyföldnek felirattal tartott flashmob-megmozdulást a Fehér Ház közelében.

Kanadában Ottawában és Torontóban hirdettek meg szolidaritási megmozdulásokat, az ott működő román képviseletek elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.