Megmozdulások észak-amerikai nagyvárosokban

Székely autonómia - tüntetés New Yorkban

Észak-Amerika több nagyvárosában tartottak vasárnap megmozdulásokat a székely autonómia ügye melletti szolidaritás jegyében.

Nézze meg a budapesti tüntetés képeit! >>> képgaléria

2013.03.10 22:15MTI
Ő Budapesten tüntetett >>>

New Yorkban csaknem 250-en tüntettek békésen Románia főkonzulátusa előtt - mondta az MTI-nek az eseményt szervező Baumeister László Wilhelm. A rendőrség által biztosított tüntetésen, amelyre a résztvevők a székely és a magyar zászlók mellett egy román lobogót is elvittek, beszédek hangzottak el a székely autonómia ügyének és az erdélyi örökségnek a védelmében.

Clevelandben, a Vatikán által tavaly újranyittatott Szent Imre magyar katolikus templom területén mintegy másfél százan gyűltek össze, hogy támogassák Székelyföld autonómiájának ügyét - tájékoztatta telefonon azt MTI-t Csibi Lóránt, az esemény szervezője, a városban működő Bocskai Rádió főszerkesztője.

Csibi Lóránt az összegyűltek előtt, akik elénekelték a magyar és a székely himnuszt, egyebek mellett ismertette a közigazgatás átszervezésére irányuló román kormányzati szándékot.

Los Angelesben a San Fernando-völgyi magyar református templomban közös imával és verses-zenés műsorral hívták fel a figyelmet a székely autonómia ügyére. Az eseményen mintegy hetvenen vettek részt. A Los Angeles-i eseményt, ugyanúgy, mint Clevelandben, támogatási nyilatkozat felolvasása és aláírásgyűjtés zárta.

Washingtonban egy körülbelül 20 fős csoport székely zászlókkal és egy angol nyelvű, Autonómiát Székelyföldnek felirattal tartott flashmob megmozdulást a Fehér Ház közelében. A részvevők közül többen székely népviseletben vagy a csíkszeredai hokicsapat mezében jelentek meg.

Kanadában Ottawában és Torontóban hirdetett meg szolidaritási megmozdulásokat a Székely-Magyar Kanadai Egyesület, mindkét városban az ott működő román képviselet elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.