Veszélyes hulladék

Több tonna mérgező anyag szabadult ki egy japán üzemből

Öt tonnányi, nátrium-cianidot tartalmazó folyékony veszélyes hulladék szivárgott ki egy japán vegyi üzemből kedden, amely 125 ezer ember halálos megmérgezésére is képes lett volna, a szennyezést azonban felszívta a hó.

2013.02.27 09:32MTI

Az üzemet birtokló Kurosaka Planting cég közlése szerint a veszélyes anyag nagy részét feltakarították, a közelben lakók közül pedig senki sem panaszkodott egészségügyi ártalmakra a szivárgást követően. Az anyagból egy liter 25 ember halálos dózisának felel meg.
 
A vállalat szerint a Japán északkeleti részén, Ivate prefektúrában található gyár mérgező folyadékot tartalmazó tankja azért sérült meg és eresztette el a hulladékot, mert egy hókotró beleütközött. Ugyanakkor a balesetet okozó zord időjárásnak köszönhető az is, hogy nem lett nagyon baj az esetből, miután a veszélyes hulladék nagy részét felfogta a hó, így az üzem dolgozói a szennyezett hóréteg és az az alatti talaj felszedésével gyorsan el tudták takarítani a mérgező anyagot. 

Azt még továbbra is vizsgálják, hogy a szennyezés eljutott-e a közeli víztározókba és a gyártelepen kívül eső vízfolyásokba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.