Izraelben

Háromezer palesztin rab kezdett éhségsztrájkot

Az izraeli börtönök mintegy háromezer palesztin rabja kezdett éhségsztrájkba vasárnap, tiltakozásul az előző nap meghalt társuk miatt.

2013.02.24 09:53MTI

Issza Karakea palesztin büntetés-végrehajtási miniszter azt állította, hogy a kődobálásért elfogott 30 éves rabot, Arafat Dzsaradatot kihallgatás közben ölték meg, és ezért nemzetközi vizsgálatot követelt.
 
Az izraeli börtönhatóságok szóvivője szerint Dzsaradat valószínűleg szívrohamban halt meg az észak-izraeli Megiddo börtönben szombaton, és sikertelenül próbálták újraéleszteni. A halálának pontos okát meghatározó boncolásnál jelen lesz a Palesztin Hatóság orvos szakértője, valamint Dzsaradat ügyvédje és családjának képviselője is.
 
Az izraeli börtönökben mintegy 4700 palesztint tartanak fogva. A palesztin fogoly halála után a ciszjordániai Ofer börtönben lázadás tört ki, és Hebronban is tüntetés volt, ahol a tiltakozók összecsaptak a tömegoszlató fegyvereket bevető izraeli biztonságiakkal. A palesztinok több olyan sérülésről számoltak be, amelyeket gumilövedékek okoztak. Azt állították, hogy az izraeli katonák éles lőszerrel is lőttek, de ezt a hadsereg cáfolta.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.