Egy éve tartják fogva

Éhségsztrájkolt Po Hszi-laj, volt csungkingi párttitkár

Az elmúlt évtizedek legnagyobb kínai politikai botrányának főszereplője, a volt csungkingi párttitkár, Po Hszi-laj állítólag nem működik együtt a nyomozó hatósággal, s kétszer is éhségsztrájkba kezdett.

2013.02.21 15:48MTI

Erről a South China Morning Post számolt be internetes oldalán. Pót az után távolították el posztjáról, hogy volt jobb keze, rendőrfőnöke a szomszédos Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban az amerikai konzulátusra menekült és ott egy napot töltött. A fejlemények során kiderült, hogy Po felesége gyanúsítható egy brit üzletember meggyilkolásával. 

A volt rendőrfőnököt és Po feleségét azóta bíróság elé állították, az előbbit 15 év börtönre, utóbbit, akit szándékos emberölés vádjában bűnösnek találtak, felfüggesztett halálbüntetésre, vagyis életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. 

A kommunista párt fegyelmi vizsgálata időközben megállapította, hogy Po komoly fegyelemsértést követett el korábbi tisztségeiben, így akkor, amikor Talien város első embere volt, amikor a kereskedelmi minisztériumot vezette és Csungkingban is. Kiderült, sokakat juttatott jogtalan előnyhöz, s maga és családja is jelentős értékű illegális vagyonra tett szert. 

Hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval és többszöri házasságtöréssel is vádolják. Jó ideje csend van körülötte, tavaly októberben fosztották meg utolsó hivatalos tisztségétől, parlamenti képviselőségétől. Ezzel elhárult a formai akadálya is annak, hogy bíróság előtt felelhessen tetteiért. Közel egy évvel az ügy kirobbanása után a Reuters hírügynökség a családhoz közelálló forrásoktól megtudta, Po perére minden bizonnyal a márciusi parlamenti ülést követően kerülhet csak sor. 

Ennek egyik oka, hogy Po nincs jó egészségi állapotban. Úgy tudni, hogy a vele szembeni "méltánytalan elbánás miatt" két alkalommal is éhségsztrájkba kezdett és kényszerrel etették. Nem kínozták, de beteg lett és kórházba kellett szállítani. Állítólag hosszú szakállat növesztett. 

Az ismeretlen helyen tartott, egykor a legfelsőbb pártvezetők közé jutásra is esélyesnek tartott 63 éves karizmatikus politikus nem hajlandó a kérdésekre válaszolni, s egy magát megnevezni nem akaró forrás szerint egy ízben öklével az asztalra csapva közölte kihallgatóival, hogy nem alkalmasak vallatására, távozzanak. 

Ven Csia-pao miniszterelnök tavaly márciusban a parlament éves ülésszakát záró sajtótájékoztatóján ígéretet tett arra, hogy a Po-ügyben a törvények szerint járnak el, azok előtt mindenki egyenlőnek tekintenek és megfogadta, hogy a közvéleményt tájékoztatni fogják az eredményekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.