A repülőtéren

Több tízmillió eurós gyémántrablás Brüsszelben

Fegyveresek kiraboltak egy gyémántot szállító teherautót a brüsszeli repülőtéren: zsákmányuk értéke szakértők szerint meghaladja a 37 millió eurót.

2013.02.19 12:14MTI

A nyolc ismeretlen tettes hétfő este két autóval átszakította a repülőtér biztonsági kerítését, majd megtámadta azt a járművet, amelyből éppen pakolták át a drágakövet a Swiss svájci légitársaság egyik gépébe. A rablók nem használták fegyvereiket, és a mindössze öt percig tartó támadást követően azonnal elhagyták a helyszínt. 

A repülőtér közleménye szerint az incidens nem zavarta meg a légi forgalmat. A belga államügyészség egy brüsszeli sajtótájékoztatón "profiknak" nevezte a gyémántrablókat. Mint mondta, a géppisztollyal felfegyverzett elkövetők rendőrnek adták ki magukat és kékfényt használó limuzinokkal hajtottak be a repülőtér területére. 

"Ez egy gondosan előkészített akció volt" - jelentette ki az ügyészség egyik szóvivője. Hozzátette: összesen 120 tasaknyi gyémántot loptak el. Mint mondta, a tetteseket gőzerővel körözik a hatóságok. Az antwerpeni World Diamond Centre (AWDC) egyik szóvivője a francia hírügynökségnek elmondta, hogy a nyers és csiszolt gyémánt Antwerpenből származott, s Zürichbe szállították volna. 

A belga kikötőváros a világ nyersgyémánt-kereskedelmének első számú központja. Az AWDC aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, amely szerinte egy sor kérdést felvet a brüsszeli repülőtér biztonságával kapcsolatban, ahol nap mint nap több tízmillió euró értékű gyémántforgalom bonyolódik le. 

A hivatalos eljárás szerint a gyémántok nemzetközi szállítása a brüsszeli repülőtéren keresztül az AWDC saját biztonsági szolgálatának tagjai felügyeletével történik, a repülőtérre való megérkezésig belga rendőrök kísérik őket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.