Az ügyvédje jelentette

Elhunyt Ratko Mladic egykori helyettese

Egy belgrádi kórházban elhunyt Milan Gvero tábornok, az 1995-ös srebrenicai mészárlás fő felelőse, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok egykori helyettese.

2013.02.19 00:14MTI

Gverót - akit a hágai Nemzetközi Törvényszék 2010-ben a második világháború utáni legvéresebb európai tömeggyilkosságban való részvétele miatt ötévi börtönre ítélt - 76 éves korában vasárnap érte a halál.

Gvero 2005-ben önként jelentkezett a hágai törvényszéknél. Nem sokkal a 2010-es ítélet kihirdetése után szabadlábra helyezték, mivel előtte több évet már a börtönben töltött. A vád képviselője azonban fellebbezett ez ellen, és 2012 novemberében újrakezdték az ellene korábban indított eljárást.

Gvero már 1991-ben felhívta magára a média figyelmét, amikor decemberben azzal kommentálta a horvátországi Dubrovnik elleni szerb támadást, hogy "egyetlen porszem sem hullott a városra".

A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a muzulmánok által lakott kelet-boszniai Srebrenicát. Mintegy 8 ezer embert elhurcoltak, többségüket agyonlőtték és tömegsírokban földelték el.

Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok ügyét jelenleg is tárgyalja a hágai törvényszék, a per várhatóan még évekig elhúzódhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.