A tulajdonjog tényleges átvezetése

A katonai objektumok jogállásának rendezését sürgette Boszniában a NATO-főtitkár

A kijelölt katonai objektumok állami tulajdonba adásáról szóló, 2012 márciusában megkötött megállapodás teljesítésére sürgette a boszniai vezetőket a NATO főtitkára csütörtökön Szarajevóban.

2013.02.07 20:04MTI

Anders Fogh Rasmussen elmondta a boszniai kollektív államelnökség két tagjával, Nebojsa Radmanoviccsal és Zeljko Komsiccsal folytatott megbeszélés után: a NATO kész "aktiválni" Bosznia részvételét a NATO-csatlakozás "előszobájának" tekintett Tagsági akcióterv (MAP) programban rögtön azután, hogy a boszniai vezetők megoldották ezt a hosszú évek óta húzódó kérdést.
   
A boszniai vezetők 2012 márciusában kijelölték azt a 62 objektumot - laktanyákat, lőtereket, repülőtereket -, amelyet a boszniai szövetségi állam - a muszlim, a horvát és a szerb közösség közös államának - tulajdonába adnak, de a tulajdonjog tényleges átvezetése a mai napig nem történt meg.
   
Ha megvan a politikai akarat, könnyen megoldható ez a helyzet - mondta a NATO-főtitkár, aki méltatta Bosznia részvételét a katonai szövetség afganisztáni missziójában. Hozzátette, hogy a NATO-tagság számos előnnyel járna együtt, Bosznia nagyobb biztonságban lenne, ami bátorítást jelentene a külföldi befektetőknek.
   
Nebojsa Radmanovic megjegyezte, a katonai szervezetnek figyelembe kell vennie, hogy az egyik boszniai entitásban, "a boszniai Szerb Köztársaságban egyre nagyobb kételyekkel tekintenek a NATO-ra", a kormány és az ellenzék is úgy gondolja, Boszniának nem szabad belépnie a NATO-ba, amíg a szomszédos Szerbia nem csatlakozik a szervezethez.
   
Bosznia 2006 decembere óta vesz részt a NATO Partnerség a békéért (PfP) programjában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.