88 éves volt

Elhunyt Ed Koch volt New York-i polgármester

Elhunyt pénteken Ed Koch, aki 1978 és 1989 között három cikluson át volt New York polgármestere.

2013.02.01 16:51MTI

Edward Irwing Kocht a Demokrata Párt színeiben 1968-ban képviselővé, 1977-ben pedig az Egyesült Államok legnépesebb városának polgármesterévé választották. Neki tulajdonítják, hogy New York talpra tudott állni és a gazdasági válság után újból nagy építkezésekbe kezdett. 

A harmadik ciklusát azonban - amelyre a szavazatok 70 százalékával választották meg - már beárnyékolták a korrupciós botrányok, a bűnözés és az AIDS-megbetegedések számának meredek emelkedése, valamint a "faji" feszültségek. Negyedik próbálkozása kudarcba is fulladt, a demokrata előválasztáson alulmaradt David Dinkinsszel szemben, aki a város első fekete polgármestere lett. 

Ezután jogászként, rádiós műsorvezetőként, filmkritikusként és publicistaként tevékenykedett, több televíziós sorozat epizódszereplőjeként pedig önmagát személyesítette meg. Bestseller önéletrajzából Broadway-musical lett. Koch sohasem nősült meg; a kitartó pletykák szerint saját neméhez vonzódott. 2010-ben a korrupcióellenes New York-i Felkelés elnevezésű politikai akcióbizottság megalapításával, Michael Bloomberg jelenlegi polgármester szövetségeseként visszatért a politikába. 

Bírálta Obama elnököt, amiért az 1967-es határokat nevezte a közel-keleti rendezés alapjának. Koch ezért 2011-ben egy zömmel zsidók lakta New York-i kerületben egy republikánus jelöltet segített győzelemre. Később elismeréssel szólt arról, hogy az elnök az izraeli-palesztin megállapodáshoz kötötte a palesztin állam létrejöttét. 

Ed Koch 88 évesen, hosszú betegség után, szívelégtelenség következtében halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.