Kató Béla

Beiktatták tisztségébe Erdély református püspökét

Ünnepi istentiszteleten iktatták be pénteken tisztségébe Kató Bélát, az Erdélyi Református Egyházkerület 46. püspökét a kolozsvári Farkas utcai református templomban.

2013.02.01 15:09MTI

A ceremónia elején a hat évre megválasztott püspök és az egyház vezető tisztségviselői letették az egyházi esküt. Kató Bélát a Kárpát-medence református püspökei mellett a svájci, a hollandiai és németországi testvéregyházak vezetői, valamint az erdélyi egyházmegyék esperesei áldották meg. Beiktató beszédében Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke arra figyelmeztetett: nem biztos, hogy az, ami a túléléshez elég, elegendő akkor is, amikor szabadságban és a szabadsággal kell élni. 

Kató Béla prédikációjában elmondta, az elmúlt 23 évben az erdélyi református egyház elvesztette lélekszámának egyharmadát, és ingatlanjainak csupán egyharmadát sikerült visszaszereznie. A bibliai történetet idézve úgy vélekedett, "ma nem halat, nem is elsősorban hálót kell adni az embereknek, hanem hitet ahhoz, hogy mindenki merje újraszervezni az életét, és merjen cselekedni". A beiktatott püspök elmondta, a "mégis" szót tekinti programjának.
 
Azt, hogy a nehézségek ellenére "mégis ki kell vetni a hálót, mégis tenni kell azért, hogy a csoda megtörténjen, amelyre mindenki vár". Együttműködést ígért az új püspöknek a magyar kormány képviseletében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Köszöntőbeszédében úgy vélte, hogy Kató Béla eddigi élete olyan alap, amelyre lehet építeni. Balog Zoltán azt is hangsúlyozta, hogy az összetartozás alapja a lélek, minden egyéb csak eszköz.
 
"Használjuk az anyagi eszközöket, a politikát, a közjogi összetartozást, a gazdaságot, éljük a kultúrát, a nemzeti érzést, és építsünk az alapra" - jelentette ki a lelkészként is bemutatott miniszter. A tárcavezető a román kormány képviseletében jelen lévő Victor Opaschi államtitkárhoz is szólva az egyházi tulajdon megrekedt visszaszolgáltatására is utalt. Kérte, hogy az erdélyi reformátusoknak ismét álljanak rendelkezésükre az egykori diktatúra által elrabolt eszközök. 

A Victor Ponta román miniszterelnök köszöntését tolmácsoló Opaschi, a kulturális és örökségvédelmi minisztérium államtitkára az új püspök korábbi munkásságában megmutatkozott szociális elkötelezettséget méltatta. Az államtitkár a romániai egyházak sokszínűségét az ország értékének tartotta. Tőkés László európai parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy Kató Béla "Erdély belső anyaországából", a Székelyföldről származik, ezért a székely püspökök hagyományát kell folytatnia.
 
"Kezünkbe kell vennünk a sorsunkat, hogy javunkra szolgáljon az a rossz is, amit reánk bocsátottak" - hangsúlyozta a volt püspök. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azt mondta, Kató Béla "olyan útkereső személyiség, aki attól sem riad vissza, hogy utat építsen". Kató Béla püspöki beiktatására zsúfolásig megtelt a kolozsvári Farkas utcai templom. Az ünnepi eseményre sokan kalotaszegi, széki, székelyföldi népviseletben érkeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.