A nemzetvédelem terén

A világ országai nem védekeznek kellően a korrupció ellen

A világ országainak több mint kétharmada elégtelenül védekezik a korrupció veszélye ellen a nemzetvédelem területén.

2013.01.29 23:00MTI

A vizsgálatba bevont 82 ország közül csak Ausztrália és Németország rendelkezik erős antikorrupciós rendszerrel, 57 ország pedig gyengén védekezik - mutat rá a TI, amely szerint ez az első ilyen témájú kimutatás. Magyarország viszonylag jó helyre került. A szervezet olyan kritériumokat vett figyelembe, mint például a védelmi politika parlamenti felügyelete vagy az ágazatban működő vállalatok tevékenységének szabályozása.
   
A felmért 82 országban költötték el 2011-ben a világ 1600 milliárd dollárra becsült katonai kiadásainak 94 százalékát. A szektorban a korrupciós költségeket 20 milliárdra becsülte a TI londoni központja. A legnagyobb fegyverimportőrök kétharmadában gyenge az ellenőrzés, akárcsak a legnagyobb fegyverszállítók felénél.
   
A legrosszabb, "kritikus" helyzetű csoport tagjai: Algéria, Angola, Egyiptom, Eritrea, Jemen, Kamerun, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Líbia és Szíria. A jók: Ausztria, Dél-Korea, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország és Tajvan.
   
A TI szakembere, Mark Pyrman hangsúlyozta, hogy a korrupció ezen a területen életveszélyes, mert a katonák esetleg nem működő felszerelést kapnak. Ez ráadásul pazarlás, és a szűkös időkben még inkább felháborító az az érv, hogy a korrupció valamennyire elfogadható, hiszen mindig is létezett - hangsúlyozta.
   
A szakember számára a legmegdöbbentőbb az volt, hogy a felmért országok felében a védelmi költségvetés nem nyilvános, vagy nincs tételesen lebontva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.