Egyelőre nem akar leköszönni

A svéd király nem kapott kedvet a távozáshoz

Hollandia uralkodójával ellentétben Svédország királya nem foglalkozik azzal a gondolattal, hogy leköszönjön a trónról.

2013.01.29 13:50MTI

A stockholmi királyi udvar egy keddi megkeresésre, amely párhuzamot vont a holland és a svéd uralkodó között, azt a választ adta, hogy "az ilyesmi (lemondás) nem időszerű". Arra a kérdésre pedig, vajon alapvetően kizárt-e a svéd király leköszönése, az udvari szóvivő nem akart válaszolni.

XVI. Károly Gusztáv király az utóbbi években több ízben került a bulvárlapok címlapjára különböző nőügyek miatt, ami nem tett jót népszerűségének. Friss fölmérések azt mutatták, hogy a svéd lakosság többsége pártolná, ha a 66 éves király átadná a trónt legidősebb leányának, a 35 éves Viktória trónörökösnőnek.

A német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy nem csak Svédország uralkodója ragaszkodik a trónusához. A nála húsz évvel idősebb angol királynő, II. Erzsébet tavaly ünnepelte megkoronázásának 60. évfordulóját, ám esze ágában sincs leköszönni elsőszülött fia, a 64 éves Károly javára.

Spanyolország uralkodója, I. János Károly január elején töltötte be 75. életévét. Botrányokban neki is volt része tavaly, ám ezek sem törték meg a trónhoz és az uralkodáshoz való ragaszkodását. Kijelölt utóda az elsőszülött fia, az 1968-ban született Fülöp herceg.

Belgium királya, II. Albert a fivére, Baldvin halála után került a trónra. A 78 éves uralkodót a fia, az 1960-ban született Fülöp herceg követheti a trónon.

Dánia királynője, II. Margit 1972 óta ül a kis skandináv ország trónján. Az 1940-ben született Margit megkoronázása előtt 500 éven át nem volt királynője Dániának. Utóda várhatóan elsőszülött fia, az 1968-ban született Frederik herceg lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.