Szélsőjobbosok vertek meg romákat

Két településen támadtak romákra bőrfejűek Szlovákiában

Két támadást hajtottak végre szilveszterkor szélsőjobboldaliak Szlovákiában. Ezekkel az esetekkel együtt a tavaly elkövetett ilyen és ehhez hasonló támadások száma megközelíti a kétszázat - jelentették szerdán szlovák tömegtájékoztatási eszközök.

2008.01.02 18:18MTI

Az ukránok és ruszinok által is lakott Felsővízközben (Svidník) szilveszter éjjelén mintegy harminc bőrfejű "ostromolt meg" egy romák lakta családi házat, melynek betörték az ablakait.

Korponán (Krupina) ugyancsak az esztendő fordulójának óráiban négy bőrfejű fasiszta jelszavakat kiabálva kötekedni kezdett egy szabadban szilveszterező roma csoport tagjaival, akiket azzal fenyegettek meg, hogy ha úgymond nem takarodnak el a fehér emberek köréből, golyót kapnak a fejükbe.

A bőrfejűek az engedelmességet megtagadó romákat ütlegelni, rugdosni kezdték, közülük egy testvérpárnak tizennégy napon túl gyógyuló fejsérüléseket okoztak.

A rendőrség a támadók közül egy 21 éves férfit gyanúsítottként előállított, és három pontban - idegengyűlölő jelszavak, faji uszítás és testi sértés miatt - vádindítványt nyújtott be ellene az ügyészséghez. Tettéért három év szabadságvesztésre ítélhetik.

A támadók csoportjában a rendőrség három cseh állampolgárságú tettestársát is azonosított. Az egyik cseh ellen hazájában hasonló ügyben eljárás folyik.

A besztercebányai (Banská Bystrica) kerületi rendőrfőkapitány szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a korponai romák elleni támadás két további résztvevőjével, köztük egy cseh állampolgárral szemben szintén vádemelési indítvánnyal éltek.

A bőrfejűek szállásán a rendőrség házkutatást tartott, amelynek során különféle önkényuralmi jelképek, tetováláshoz használatos eszközök, horogkeresztet és egyéb náci-újnáci jelképeket mintázó tetováló-sablonok kerültek elő, de a gyanúsítottak mindegyike tagadta, hogy mindez az övé lenne.

Marian Slobodník kerületi rendőrfőkapitány elmondta még, hogy egy 34 éves selmecbányai férfi ellen is folyik vizsgálat önkényuralmi jelképek viselése miatt, s hogy a kerületben 2006-ban 29, tavaly 22 hasonló ügyben folyt vizsgálat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.