Hetedik napja nem eszik, nem iszik

Életveszélyben van az éhségsztrájkoló olasz politikus

Az életét kockáztja Marco Pannella, az olasz Radikális Párt főtitkára, aki hetedik napja nem vesz magához sem ételt, sem italt az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága ellen tiltakozva.

2012.12.18 16:42MTI

Mario Monti olasz kormányfő is meglátogatta hétfőn az egyik római kórházban ápolt Pannellát. A miniszterelnök ígéretet tett az itáliai börtönök helyzetének felülvizsgálására. Arra kérte Pannellát, hagyjon fel az éhségsztrájkkal, ő azonban ezt elutasította.
   
A Pannellát ápoló orvosok közleménye szerint a 78 éves politikus az életét kockáztatja, ha nem hagy fel hetedik napja tartó éhségsztrájkjával, amely alatt folyadékot sem vesz magához.
   
Az 1955-ben Pannella által alapított Radikális Párt vezető politikusai minden évben megismételt éhségsztrájkkal igyekeznek felhívni a figyelmet az olasz büntetés-végrehajtási intézményekben uralkodó embertelen körülményekre. A 205 olaszországi börtönben idén novemberben több mint 68 ezer rabot tartottak fogva, húszezernél többet az intézmények befogadóképességénél.    

Tavaly hatvanhárom rab lett öngyilkos, és további ezer követett el öngyilkossági kísérletet.    

Pannella már többször csatlakozott a sztrájkhoz. A leghosszabb éhségsztrájkot 2011-ben tartotta, amikor két hónapig csak folyadékot vett magához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.