Iskolai lövöldözés

Alsó tagozatos áldozatok Connecticutban

Alsó tagozatos, 5 és 10 év közötti kisgyerekek közül került ki az áldozatok többsége Newtown amerikai kisváros általános iskolájában.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.12.14 19:41MTI

Egy ámokfutó 26 embert, köztük 20 kisgyereket lőtt agyon helyi idő szerint péntek délelőtt Connecticut amerikai állam egyik kisvárosa, Newtown általános iskolájában. Az iskolai áldozatok között volt saját anyja is, míg a CNN hírtelevízió szerint a gyilkosságsorozat előtt egyik testvérével is végzett.

Ez az egyik legsúlyosabb iskolai vérengzés az Egyesült Államok történetében, és általános iskolában még hasonló sem történt.

Barack Obama elnök négynapos gyászt rendelt el, és lépésekre szólított a további hasonló tragédiák megakadályozásának érdekében.

KATT a képre! >>>

A gyilkosságsorozatot első értesülések szerint egy Ryan Lanza nevű 24 éves férfi követte el, ám a legújabb hírek öccsét, a 20 éves Adam Lanzát nevezték meg a gyilkosként. A tettes egyes hírek szerint előbb édesapját gyilkolta meg otthonában, majd egyenesen a Sandy Hook általános iskolához ment, és ott az ámokfutás során lelőtte ott tanító édesanyját is. Az agyonlőtt gyermekek ugyanennek az iskolának az előkészítőjébe és alsó tagozatára jártak, koruk 5 és 10 év között volt. Az apa meggyilkolásával kapcsolatos hírt később nem erősítették meg.

Az iskolai lövöldözésben a merénylő is meghalt, de azt egyelőre nem tudni, hogyan: a rendőrök lőtték-e le, vagy öngyilkosságot követett el. Egy rendőrségi szóvivő ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a helyszínre érkező rendőrök nem sütöttek el fegyvert. A gyilkos holttestét az egyik osztályban találták meg. Legalább négy kézifegyver volt nála, és golyóálló mellényt viselt.

Az áldozatok között van az iskola igazgatója és pszichológusa is.

A New Yorktól mintegy száz kilométerre északkeletre fekvő, 27 ezer lakosú Newtown kisvárost a lakosok "Amerika legbiztonságosabb helyének" tartották. A hatóságok a körzet többi iskoláját is azonnal bezárták elővigyázatosságból, mert olyan híresztelés terjedt el, hogy két lövöldöző volt. A szemtanúk abból következtettek erre, hogy több tucat vagy akár száz lövés is eldördült.

KATT a képre! >>>

Később holtan megtalálták az ámokfutó egyik testvérét is, a CNN amerikai hírtelevízió szerint vele is a tömeggyilkos végzett. Összesen öt testvére közül egy másikat őrizetbe vettek azzal a gyanúval, hogy köze van a lövöldözéshez. A legfrissebb értesülések szerint Ryan Lanza az őrizetbe vett testvér.

Barack Obama amerikai elnököt tájékoztatták a történtekről, és folyamatosan értesítik a fejleményekről. Az elnök részvétét fejezte ki Connecticut kormányzójának, és minden segítséget megígért az állami és helyi hatóságoknak.

A lövöldözés után tartott televíziós beszédében Obama kijelentette: túlságosan sok ilyen tragédia történt a közelmúltban. "Szükség lesz arra, hogy összefogjunk, és érdemi lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a hasonló tragédiákat" - fogalmazott.

Az elnök négynapos gyászt jelentett be az országban, és elrendelte, hogy erre az időszakra az amerikai középületeken eresszék félárbocra a zászlókat négy napra.

Obama előzőleg beszélt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával, Robert Muellerrel is.

Az egyik áldozat szülője elmondta, hogy az első dörrenéseket meghallva a tanító azonnal bezárta a gyerekek osztályának ajtaját, és az egyik sarokba terelte a tanulókat. Egy kislány az NBC televízióban azt mesélte, hogy tornaórán voltak, amikor "robbanásokat" hallottak, és rohanva egy irodába vitték őket. Később jött egy rendőr, és azt mondta nekik, hogy fussanak ki az épületéből, és így is tettek.

Az Egyesült Államokban az eddigi legsúlyosabb iskolai ámokfutás 2007-ben volt egy virginiai műszaki egyetemen, akkor 32 személy halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.