65 évre emelik

Öt évvel növelik a nyugdíjkorhatárt Dél-Koreában

A jelenlegi 60 évről fokozatosan 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Dél-Koreában.

2012.12.08 14:28MTI

A dél-koreai nyugdíjszolgáltató közlése szerint a korhatáremelés két évtized alatt fog végbemenni. Jövőre egy évvel, majd azt követően ötévente további egy-egy évvel növelik a korhatárt, amely 2033-ra fogja elérni a 65 évet.
   
A nyugdíjalap nem indokolta a lépést, de az minden bizonnyal a dél-koreai társadalom elöregedésével és a szociális kiadások növekedésével van összefüggésben.
   
Az HSBC pénzügyi cég novemberi felmérése szerint 2020-ra az ország GDP-jének 7 százalékát is elérhetik a nyugdíjkiadások, amelyek 2007-ben még csak a bruttó hazai termék 2 százalékát tették ki.
   
Egy parlamenti jelentés pedig arról számolt be, hogy a jelenlegi demográfiai tendenciák mellett a most még mintegy 367 ezer milliárd vonos (74 ezer milliárd forint) vagyonnal rendelkező országos nyugdíjalap 2053-ra csődbe fog menni.
   
Jelenleg a dél-koreai lakosság 17 százaléka idősebb 60 évnél, amely arány előrejelzések szerint 2050-re 39 százalékra emelkedhet, miután az ország rendelkezik a világ hetedik legalacsonyabb termékenységi arányszámával, egy szülőképes korú nőre mindössze 1,24 gyermek jut.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.