Október elején exhumálták

Nem volt halálos mennyiségű méreg Özal volt török elnök földi maradványaiban

A Turgut Özal volt török elnök földi maradványaiban talált méreg mennyisége nem volt halálos.

2012.12.08 12:42MTI

Turgut Özal holttestét október elején exhumálták, hogy azonosíthassák halálának okát, miután az 1993-ban elhunyt volt elnök családja két évtized óta azt állította, hogy Özalt megmérgezték. 

Abdullah Gül jelenlegi államfő hivatalának különnyomozói egy idén júniusban napvilágra került jelentésükben gyanúsnak minősítették Özal halálának körülményeit, az ankarai államügyészség ennek alapján rendelte el az exhumálást. 

A most megvizsgált maradványokban talált DDT (diklór-difenil-triklóretán) rovarirtó szer, illetve a nehézfémek közé tartozó kadmium, valamint két radioaktív elem - polónium és amerícium - mennyisége nem jelentős. Teljesen természetes, hogy Özal szervezetében jelen volt a DDT, hiszen korábban azt bőségesen használtak a mezőgazdaságban, de ma már betiltották - állította az újság a törvényszéki orvos szakértők tanácsának jelentésére hivatkozva. 

A dokumentumot az elkövetkező napokban hozzák nyilvánosságra és adják át az igazságügyi hatóságoknak. A további mérgező anyagok a temetés helyének talajából kerültek Özal holttestébe - írta a Sabat című kormánypárti török napilap. Idén novemberben a török sajtó még arról írt, hogy az exhumált maradványokban talált méreg vezetett a politikus halálához. Az 1989-ben megválasztott, részben kurd származású Özal szívbeteg volt, két évvel korábban koszorúérműtéten esett át.
 
A hivatalos közlések szerint 1993-ban 65 évesen szívroham végzett vele. Meggyilkolásáról régóta terjedtek spekulációk. Az egyik változat szerint az államapparátus jobboldali tisztviselői dönthettek arról, hogy elteszik az útból, mert az elnök arra készült, hogy kezdeményezze a kurd kérdés rendezését. 

Özal a 80-as években miniszterelnökként radikális gazdasági reformokat hajtott végre, jelentősen hozzájárulva Törökország modernizációjához, amiért sokak szemében az államalapító Mustafa Kemal Atatürk óta a legfontosabb török államférfi volt. 1988. június 18-án, pártjának (Anavatan Partisi) kongresszusán túlélt egy merényletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.