Egy 13 évvel ezelőtti gyilkosság

Hétezer DNS-vizsgálat vezetett el egy gyilkoshoz Hollandiában

Egy 13 évvel ezelőtti gyilkosság helyszínének közelében összesen hétezer lakostól vettek DNS-mintát a holland rendőrök, mígnem rátaláltak az elkövetőre.

2012.11.19 15:52MTI

Marianne Vaatstra 16 éves lány 1999. április 30-án éjjel kerékpárral tartott hazafelé, Leeuwarden közelében, amikor valaki megtámadta, megerőszakolta, majd elvágta a torkát. Holttestét a veenkloosteri mezőn találták meg.
   
A rendőrség rögzített ugyan az elkövetőtől származó DNS-mintát, de így sem tudta felgöngyölíteni a bűncselekményt. Meggyanúsítottak ugyan egy afgán és egy iraki menekültet - amivel alaposan fel is szították az idegengyűlöletet a holland közvélemény egy részében -, de a DNS-teszt nyomán ők tisztázni tudták magukat.
   
Idén áprilisban Hollandiában változott a törvény: ezentúl a rendőrök nem csupán a konkrét gyanúsítottakat vethetik alá DNS-tesztnek, hanem "személyek nagy számú sokaságától" is jogosultak mintát venni, ha az valamely bűncselekmény felderítése érdekében célszerűnek látszik.    
   
Szeptemberben az új jogszabály alapján meg is kezdték a környék lakosainak módszeres DNS-ellenőrzését. Hétezer embertől vettek mintát, és végül rátaláltak arra az emberre, akinek a DNS-képlete megegyezik az elkövetőével.
   
A most 44 éves férfi mintegy két kilométerre lakik a tetthelytől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.