A radioaktív sugárzás

A fukusimai baleset miatt 13 ezren perelték be a TEPCO céget

Csoportos büntetőfeljelentést tett 13 ezer japán polgár csütörtökön a tavalyi márciusi atombalesettel kapcsolatban a Fukusima-1 atomerőművet birtokló TEPCO cég vezetői és az egykori nukleáris biztonsági bizottság ellen.

2012.11.15 09:33MTI

A feljelentésben az energiaszolgáltató vállalat 33 vezetőjét és a tavalyi baleset óta felszámolt bizottságot azzal vádolják, hogy szakmai hanyagságuk halálesetekhez és súlyos sérülésekhez vezetett - jelentette a Kyodo japán hírügynökség.
   
A feljelentők azt állítják, a megnevezett alperesek felelősek azért, hogy radioaktív sugárzás érte őket. A beadvány a Fukusima-1 atomerőműben elhunyt munkások és az atombaleset óta öngyilkosságot elkövetett emberek halálát is a cégnek tulajdonítja.
   
Idén augusztusban már benyújtottak egy hasonló csoportos feljelentést a TEPCO ellen. Akkor 1300 fukusimai lakos azzal vádolta meg a céget, hogy nem készült fel megfelelően egy esetleges természeti katasztrófára, holott Japánban igen gyakoriak a földrengések. A közelmúltban egy korábbi fukusimai dolgozó is pert indított a vállalat ellen.
   
A japán büntető törvénykönyv szerint a hanyagságból okozott emberölés vagy súlyos testi sérülés felelősei maximum öt évig terjedő börtönbüntetésre vagy egymillió jenes (csaknem 2,8 millió forint) pénzbírságra ítélhetők.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.