Nem alkalmas atomfegyverek gyártására?

Észak-Korea könnyűvizes atomreaktort épített Jongbjonban

Befejeződtek egy könnyűvizes atomreaktor építési munkálatai az észak-koreai jongbjoni atomlétesítmény területén.

2012.11.15 08:18MTI

A KBS dél-koreai állami televízió műholdfelvételekre hivatkozott.
A híradás szerint a reaktor fölé 22 méter átmérőjű, 40 méter magas kupolát emeltek, és véget ért a külső turbinacsarnok falainak a felhúzása. Szakértők ebből arra következtetnek, hogy befejeződött a 25-30 megawattos atomreaktor építése, amelyhez 2010-ben fogtak hozzá.
   
A felvételeken a Phenjan-Pukto tartománybeli Phungeri falu közelében lévő atomlétesítményben is intenzív munkálatok jelei láthatók egy vagy több alagúton, mivel az áprilisban készült fotókhoz képest jelentősen nagyobbak lettek ott a földhányások és homokkupacok.
   
"A felvételek alapján Szöulban nem zárják ki, hogy Phenjan bármikor végrehajthat kísérleti atomrobbantást vagy rakétaindítást" – közölte a KBS.
   
Észak-Korea és az Egyesült Államok 1994-ben megállapodást kötött, melynek értelmében Washington segítséget nyújt két 1000 megawattos könnyűvizes atomreaktor létesítéséhez, de a megállapodás 2006-ban meghiúsult, miután Phenjant megvádolták azzal, hogy atomfegyverkezési programot folytat.
   
Siegfried Hecker, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium korábbi vezetője 2010 novemberében közölte újságírókkal Pekingben, hogy észak-koreai forrásokból értesült a könnyűvizes reaktor építéséről, amely épphogy megkezdődött, és több évig fog tartani.
   
Észak-Korea évek óta próbálkozott egy könnyűvizes atomerőmű építésével, amelyről azt állította, hogy békés célokat szolgálna, energiatermelésre használná.
   
Ez a fajta reaktor nagy valószínűséggel nem alkalmas arra, hogy atomfegyverek gyártására felhasználják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.