Majdnem megölték a tálibok

"Malala-iskolákat" hozna létre a pakisztáni kormány

Szegény gyermekek számára iskolákat létesítene a pakisztáni kormány, hogy így tisztelegjen az előtt a kislány előtt, akit a nők oktatáshoz való jogáért folytatott küzdelme miatt kis híján megöltek a tálibok október elején.

2012.11.12 15:42MTI

A 15 éves Malala Juszufzai nevét viselő iskolákat, a "Malala iskolákat" az ország 16 olyan régiójában hoznák létre, amelyek konfliktus vagy természeti csapások miatt kerültek nehéz helyzetbe. A terv az, hogy iskolákat építsenek az alapoktatásban sem részesülő szegény gyermekek számára - közölte a humánerő fejlesztésével foglalkozó állami bizottság vezetője hétfőn. 

A két osztályteremből, verandából és mellékhelyiségből álló épületek felépítése egyenként 800 ezer rúpiába (6500 euróba) kerül, s az iskolák helyét már ki is jelölték. Az egyetlen problémát az okozza, hogy nincs meg a terv végrehajtásához szükséges anyagi fedezet, ezért a bizottság hamarosan adománygyűjtő kampányt hirdet. 

Pakisztánban több mint ötmillió gyermek nem jár iskolába, közülük mintegy hárommillió a kislányok száma. A kormány a bruttó hazai termék kevesebb mint 2,5 százalékát költi oktatási célokra, ami az egyik legalacsonyabb arányszám a világ országait tekintve. 

A pakisztáni hatóságok a múlt hét végén jelentették be, hogy hárommillió, társadalmilag kedvezőtlen helyzetű gyermek családját kisebb pénzösszegben fogják részesíteni, cserében viszont a gyerekeknek iskolába kell járniuk. Malala Juszufzai neve 2009 óta közismert. A pakisztáni kislány a blogján - amely a BBC brit közszolgálati televízió honlapján is megjelent - kampányt indított a lányok oktatásáért, és a tálibok gaztetteit is leírta. A tálibok bosszúból meg akarták ölni, rálőttek, de Malala túlélte a gyilkossági kísérletet, s jelenleg egy angliai kórházban kezelik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.