Három társukat "házon belül" büntetik

Levizelt holttestek: két katona a hadbíróság előtt - videó

Két amerikai tengerészgyalogos áll bíróság elé, amiért halott tálib harcosokat gyaláztak meg Afganisztánban.

2012.09.25 09:37Konrád - ma.hu

Joseph W. Chamblin és Edward W. Deplota törzsőrmesterek állnak a hadbíróság elé a még tavaly történt incidensben játszott szerepükért. Az év elején terjedt el az interneten az a videó, amin látszik, ahogy az amerikai katonák levizelik a halott afgán harcosokat. A videó hatalmas haragot váltott ki az egész világon, de főleg Afganisztánban, ahol Hamid Karzai elnök a tengerészgyalogosok tettét “embertelennek” nevezte.

A két altisztet többek között azzal vádolják, hogy “olyan nem hivatalos képeken pózoltak, amiken emberi áldozatok voltak láthatóak”, valamint, hogy nem jelentették az alárendeltjeik kötelességszegését. Három tengerészgyalogost már megfenyítettek gyalázatos cselekedetük miatt.

Augusztus 27-én a három katona bűnösnek vallotta magát a videó kapcsán felmerült vádakban, de nem kerültek hadbíróság elé. Kettő közülük elismerte, hogy levizelte a halott katonákat, valamint azt is, hogy szabályellenesen szerepeltek a halottakat ábrázoló képeken. A harmadik katona bűnösnek vallotta magát abban a vádban, hogy nem jelentette társai embertelen akcióját valamint, hogy hamis vallomást tett az ügyet vizsgáló katonai nyomozóknak.

Mindhárom katona büntetését “házon belül” oldják meg, ami valószínűleg lefokozásban és extra feladatokban merül majd ki, de mivel nem állnak bíróság elé, személyazonosságuk titokban marad.

A két törzsőrmester azonban sok váddal néz szembe. Többek között azzal, hogy nem felügyelték megfelelően alárendeltjeiket. Deplotát azzal is vádolják, hogy nem volt képes megakadályozni, hogy szükségtelen károkat okozzanak afgán létesítményekben. A tengerészgyalogság szerint még vizsgálják az ügyet és megtagadták a további nyilatkozatokat az akcióról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.