Tudja, miről beszél

Netanjahu szerint Iránt "hihetetlen fanatizmus" fűti

"Hihetetlen fanatizmus" fűti az iráni vezetőket Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerint. A miniszterelnök egy amerikai hírműsornak adott interjújában beszélt erről az iszlám köztársaság nukleáris programjával kapcsolatban.

2012.09.16 09:41MTI

Irán "a túlélés fölé helyezi a fanatizmust" - vélekedett Netanjahu az NBC csatorna Meet the Press című műsorának adott interjújában, amely vasárnap kerül adásba, de néhány részletét már előzetesen közzétettek. "Nem számítanék arra, hogy ésszerűen" viselkednek - fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy Iránt nem lehet úgy feltartóztatni, mint a Szovjetuniót a hidegháború idején.

A nukleáris fegyverek elterjedése óta a technológiához hozzáférő országok alapos számvetést készítettek a fegyverek hasznáról és káráról - vélekedett az izraeli kormányfő. "De Iránt egy hihetetlenül fanatikus vezetés irányítja" - fogalmazott.

Netanjahu összefüggést lát Irán keményvonalas vezetése és az arab világban zajló Amerika-ellenes tüntetések között, amelyeket egy iszlámellenes amatőr filmnek az internetre felkerült részlete váltott ki.

A miniszterelnök a napokban sürgette, hogy szabjanak határidőt Teheránnak az atomprogram kapcsán. Az elsősorban az amerikai kormánynak címzett követelés azonban feszültséget váltott ki az Egyesült Államok és Izrael viszonyában. Az Obama-kormányzat ugyanis ellenzi, hogy az atomválság megoldását határidőhöz kössék, és annak túllépése esetén Teheránnnal szemben katonai csapást alkalmazzanak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.