A harkivi rabkórház

Az ukrán kormányfő a felelős a radioaktív sugárfertőzésért?

A bebörtönzött ukrán ellenzéki Julija Timosenko csütörtökön azzal vádolta Viktor Janukovics államfőt, hogy ő a felelős a harkivi rabkórház kórtermében mért magas radioaktív sugárzásért.

2012.09.13 21:30MTI

A bebörtönzött Timosenko, aki a 2004-es narancsos forradalom óta kétszer is miniszterelnök volt, a pártja honapjára feltett közleményében azt állította az elnökről, politikai ellenfeléről, hogy "most csak neki áll módjában, hogy speciális intézkedésekkel életemre és egészségemre törjön".

A közlemény beszámol arról, hogy a börtönszemélyzet átkutatta szobáját, és elkobozta néhány személyes tárgyát, köztük a radioaktív sugárzást mérő készülékeket.

"Ma átkutatták a kórtermemet 1937 legjobb hagyományai szellemében" - utalt Timosenko a szovjet diktátor, Sztálin politikai tisztogatásaira.

Az 51 esztendős Timosenkót hétéves börtönbüntetésre ítélték hivatallal való visszaélés miatt, amelyet állítólag 2009-ben, miniszterelnökként követett el, amikor gázmegállapodást írt alá Moszkvával.

Néhány hónapja porckorongsérvvel kezelik, ami megakadályozta egy másik ellene folyó per folytatását is, amelyet adócsalás és hűtlen kezelés miatt indítottak ellene.

Timosenko tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy Janukovics politikai leszámolásának áldozata. 2010 februárjában az államfő csak minimális többséggel győzte le Timosenkót az elnökválasztáson.

Az egykori narancsos forradalom hőse szerint a most elkobzott műszerek eddig négy alkalommal mutattak ki a megengedettnél magasabb radioaktív értéket. Arra nem tért ki, kitől kapta a készülékeket.

"Azt terveztem, hogy rövidesen átadom a műszereket védőügyvédemnek, hogy hozza nyilvánosságra az adatokat" - írta. "Meggyőződésem, hogy Janukovics közvetlen utasítására kutattak át, és kobozták el a készülékeket" - fűzte hozzá.

Az ukrán kórház nyilatkozatban erősítette meg, hogy személyzete kutatta át a kórtermet csütörtökön, és elkobozott "műszaki készülékeket" továbbá ismeretlen eredetű gyógyszereket, amelyek el voltak rejtve Timosenko szobájában.

Az ukrán legfelsőbb bíróság múlt hónapban elutasította a hivatali hatalommal való visszaélés miatti elítélése elleni fellebbezését, ügyvédei most a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszik az ügyet.

Az október 28-i parlamenti választásokon Timosenko lehetett volna Janukovics és az elnök által vezetett Régiók pártja fő kihívója.

Az Európai Unió "szelektív igazságszolgáltatásnak" nevezte a Timosenko elleni eljárást, és elhalasztotta a társulási és szabadkereskedelmi megállapodás megkötését Kijevvel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.