MI6

A brit hírszerzés győzködi Netanjahut - ne támadja meg Iránt Izrael

Londoni sajtóértesülések szerint a brit külső hírszerzés (MI6) vezetője személyesen próbálta lebeszélni Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt Irán megtámadásáról.

2012.09.12 14:23MTI

A Daily Mail című konzervatív napilap kiszivárgott értesülésekre hivatkozó szerdai beszámolója szerint Sir John Sawers két héttel ezelőtt járt Izraelben, ahol találkozott Netanjahuval, Ehud Barak védelmi miniszterrel, valamint számos vezető izraeli nemzetbiztonsági és diplomáciai illetékessel.

A lap forrásai szerint Sir John azt a brit álláspontot próbálta elfogadtatni az izraeli vezetőkkel, hogy még mindig van idő diplomáciai és gazdasági szankciókkal visszatartani Iránt a nukleáris fegyver kifejlesztésétől.

Sawers útja annak jele lehet, hogy a brit kormány szerint akár "pillanatokon belül" bekövetkezhet az iráni atomlétesítmények elleni izraeli csapás - áll a Daily Mail kommentárjában. A lap szerint ugyanis meglehetősen szokatlan, hogy az MI6 első embere a kormány küldöttjeként tegyen külföldi látogatást, és még szokatlanabb, hogy ennek részletei kiszivárognak.

A Mail forrásai szerint David Cameron brit miniszterelnököt egyre inkább aggasztja az izraeli hatóságoknak az iráni nukleáris létesítmények elleni egyoldalú katonai csapás lehetőségére utaló retorikája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.