Azeri kiadatás

Safarov ügyével foglalkozik az Európai Parlament is

Az Európai Parlament emberi jogi bizottsága csütörtökön foglalkozik Ramil Safarov kiadatásának ügyével - közölte egy örmény hírportállal Ulrike Lunacek, a bizottság osztrák tagja.

2012.09.10 10:27MTI

A news.am internetes hírügynökség idézte hétfőre virradóra a képviselőnőt, aki szerint a testület követelni fogja az azeri hatóságoktól, hogy fosszák meg Safarovot hősi címétől, és vegyék őrizetbe. Lunacek szerint a magyar parlamentnek és a kormánynak írásos magyarázatot kell követelnie Bakutól arra, hogy miért szegte meg ígéretét. A magyar kormány hibát követett el azzal, hogy hitt az azeri ígéreteknek, Ilham Aliyev államfő és az azeri hatóságok pedig felelősek a térségben kialakult feszültségért, és szembemennek az európai értékekkel egy gyilkos dicsőítésével, előléptetésével - tette hozzá az EP-képviselő.

A Haqqin.az azeri elemző hírportál hétfőn emlékeztetett arra, hogy 1983-ban a Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadítására (ASALA) nevű örmény terrorszervezet egy tagja a párizsi Orly repülőtéren robbantásos merényletet hajtott végre, és 8 embert megölt, 55-öt pedig megsebesített. Az áldozatok között nemcsak törökök voltak, hanem 4 francia, egy svéd és egy amerikai. Varuzsan Karapetjánt két évvel később életfogytig tartó börtönre ítélték. Tizenhét évvel később, 2001-ben szabadon engedték, és deportálták Örményországba. Még aznap Robert Kocserján örmény államfő elnöki kegyelemben részesítette. Andranik Markarján akkori örmény miniszterelnök örömét fejezte ki Karapetján szabadulása alkalmából, Robert Nazarján jereváni polgármester pedig munkát és lakást biztosított számára.

Erről az esetről említést tett hétvégi sajtótájékoztatóján Ilham Aliyev azeri államfő is.

A lap több példát említett, többek között azt is, amikor Mento Melkopján, ugyancsak az ASALA tagja, a karabahi háború aktív résztvevője, 1981 szeptemberében részt vett a franciaországi török nagykövetség elfoglalásában, diplomatákat gyilkolt és sebesített meg. Négy évvel később Párizsban őrizetbe vették, majd több honfitársával együtt ö is Örményországba került, később pedig Hegyi-Karabahba. Mento Melkopjánnak halála után, 1996-ban Örményország a Nemzet Hőse címet adományozta.
http://news.am/eng/news/120291.html
http://haqqin.az/ictamai/2183-geroizacija-ubiyc-tipichna-dljy-armenii.html/

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.