10 napig tartott a tüntetés

Győztek az új oktatási terv ellen demonstrálók Hongkongban

A demonstrálók győzelmével ért véget az a tíz napja tartó, tízezreket megmozgató, éhségsztrájkokkal tarkított tüntetés Hongkongban, melyre a központi kínai vezetés új, nemzeti oktatási terve miatt került sor.

2012.09.09 14:37MTI

Nem lesz kötelező a Peking által összeállított nemzeti oktatási terv a hongkongi iskolákban, annak tanításáról az egyes oktatási intézmények szabadon dönthetnek majd - jelentette be Leung Csun-jing (Leung Chun-ying) kormányzó szombaton este. Leung azt is megígérte: ötéves hivatali ideje alatt nem fog a terv bevezetéséért lobbizni.
 
A nemzeti oktatási tervvel, az abban lévő új tantárgyak tanításával a pekingi vezetés a különleges igazgatású terület nemzeti identitását kívánta elmélyíteni, a kritikusok szerint ugyanakkor a kötelezően bevezetendő órákat a gyerekek agymosására, az önálló gondolkodással szembeni "vak patriotizmus" kialakítására használnák. A Kínai modell című tankönyvben például arról lehet olvasni, hogy a kommunista párt mennyire előremutató, egyesült és hatékony vezető, szemben például az Egyesült Államokkal, ahol a kétpártrendszer hosszas vitákhoz és megoldhatatlan konfliktusokhoz vezet.
 
Az oktatási tervet az eredeti terv szerint 2016-tól az általános- és középiskolákban is kötelező jelleggel vezették volna be. A kormányzó tervtől való visszalépése óriási győzelmet jelent a hongkongi demokrácia számára, többen "történelmi csodának" nevezték azt. A tüntetéseken tízezrek, köztük diákok és tanárok vonultak esténként a kormányzat épülete elé, hogy ott nemtetszésüknek adjanak hangot. 

A szervezők adatai szerint pénteken a 120 ezret, szombat este a 100 ezret is meghaladta számuk, Leung a kialakult helyzet miatt mondta le útját Vlagyivosztokba az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletére. A tüntetésnek a vasárnap zajló hongkongi törvényhozási választásra is közvetlen hatása lehet, ahol a különleges igazgatású terület lakosai "élesben" is kifejezhetik központi kormánnyal szembeni elégedetlenségüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.