Árverést tartanak Margaret Thatcher kosztümjeiből

Margaret Thatcher árverés alatt

Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök 1970-es években viselt kosztümjeire licitálhatnak az érdeklődők a Christie's aukciósház hétfői londoni árverésén.

2012.09.01 10:59MTI

A történelmi ruhadarabokat egytől-egyig a politikai karrierje elején viselte az egykori brit miniszterelnök. A Christie's textilosztályának vezetője, Pat Frost szerint a Vaslady gardróbszekrényének ezek az első darabjai, amelyekre nyilvános árverésen licitálhatnak az érdeklődők. Thatcher asszony kézitáskája, amelyet a Ronald Reagan amerikai elnökkel való találkozásakor is viselt, 25 ezer fontért (8,9 millió forint) kelt el egy tavalyi jótékonysági aukción - idézte fel a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldala.

A most kalapács alá kerülő hét kosztümöt egy magángyűjtő kínálta fel árverésre. A "visszautasíthatatlan ajánlatokat" ígérő licit a brit uralkodó trónra lépésének 60. évfordulóját, valamint a London 2012 Fesztivált ünnepli. A tételek között szerepel egy eredeti, 1966-os Routemaster busz, amelynek leütési árát 20-30 ezer font (7,1-10,7 millió forint) közöttire becsülik, továbbá a brit főváros látványosságait megörökítő régi plakátok, és egy, a Londoni Állatkert 1960-as és 1970-es években televíziós hírességgé vált Guy nevű gorillájáról készített modell.

Thatcher asszony ruhái az előzetes becslések szerint 1000-1500 font (357-537 ezer forint) közötti összegért találnak majd gazdára. Az árverésen szereplő világoszöld kosztümöt aznap viselte Thatcher, amikor szentesítették a Konzervatív Párton belüli elnöki pozícióját, míg a tételek között szereplő sárga színű, tengerészkék szegéllyel díszített együttest azon az 1975-ös pártkonferencián viselte, amelyen először vett részt elnökként. A kosztümök egy részét még oktatásügyi miniszterként hordta, különböző televíziós és rádiós szereplései alkalmával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.