"Hol a magyar követség, fel fogom robbantani!"

Örményország szakít a magyarokkal a baltás gyilkos kegyelme miatt

Az örmény fővárosban, a magyar tiszteletbeli konzulátus épületéről letépték a magyar zászlót és megtaposták. "Az örmény nép ezt nem bocsátja meg" - közölte az örmény elnök. A Facebookon megtorlás szerveződik?

2012.09.01 00:20ma.hu

Mindenütt az odacsapott paradicsomtól vöröslik az örmény főváros Zakian utcája, ahol a magyar tiszteletbeli konzulátus épülete található – jelentette a Panorama.am hírügynökség.

Az idősebbekből, középkorúakból és fiatalokból egyaránt álló, felháborodott tömeg az ellen tiltakozott, hogy Magyarország pénteken kiadta Azerbajdzsánnak azt az azeri tisztet, aki 2004-ben egy magyarországi NATO-tanfolyam alatt meggyilkolta örmény katonatársát. 2006-ban ítélték el nálunk a brutális gyilkosság miatt, melynek oka kizárólag Margaryan örmény származása volt.

A magyar követség épületét megdobáló, a magyar zászlót letépését és megtaposását éljenző, demonstráló tömeg plakátokkal vonult fel, szégyenletesnek nevezve a magyar kiadatást, igazságot követelve a 2004 február 19-én meggyilkolt Gurgen Margaryan emlékének, Ramil Safarov fotóját pedig disznó orral és füllel csúfították el, majd az összetaposott és megdobált arcképeit meggyújtották.

Az azeri kegyelem miatt szakítanak velünk

Mint ismeretes, az ítélet szerint az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt férfit legkorábban 25 év múlva lehetett volna feltételes szabadságra bocsátani, ám ahogy betette hazájába a lábát, az azeri elnöktől kegyelmet kapott és azonnal szabad lábra helyezték, sőt, nemzeti hősként ünneplik.

Ám hazánk elvileg nem követett el nemzetközi jogsértést, a vonatkozó európai egyezmény szabályainak megfelelően, jogszerűen járt el. Magyarország az 1957-es strasbourgi európai kiadatási egyezmény és az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján mérlegelhette az elítélt férfi kiadatását. Az egyezményben szereplő feltételek pedig teljesültek. A kiadatási egyezmény tartalmazza az aláíró tagállamoknak azt a jogát is, hogy az elítélt amnesztiában részesülhet, az azeri elnök pedig csupán élt a kegyelemgyakorlás jogával. Mindez annak ellenére történt meg, hogy az azeri igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM), hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász személyes véleménye szerint azonban "lehetett tudni, lehetett számítani rá, hogy ez lesz a dologból". Úgy fogalmazott: "ez várható volt, tekintettel arra, amilyen politikai vihart kavart az ügy Azerbajdzsánban a bűncselekmény elkövetésekor".

Már a kiadatás hírére is azzal reagáltak a Facebookon, hogy ebből kegyelem lesz, számos olyan hozzászólás született, amely Magyarország elleni megtorlásra buzdított. A posztok nagy részét törölték a lapok, de így is akad számos uszító vélemény.

A kiadatás hírére Hovik Abrahamyan, az örmény parlament elnöke lemondta a szeptember végére tervezett magyarországi útját, az alelnök pedig a nemzetközi közösség fellépését sürgette, Szerzs Szargszján örmény elnök pedig azonnal összehívta a kaukázusi országban akkreditált ENSZ-tagállamok nagyköveteit. "Hivatalosan bejelentem, hogy mától megszakítjuk diplomáciai kapcsolatainkat és minden hivatalos viszonyt Magyarországgal" - jelentette be. "Sem én, sem Örményország nem fogadja ezt el. Az örmény nép ezt nem bocsátja meg" - fogalmazott Szargszján.

"Boldog Khojalyt"

A "Becsületet Ramil Safarovnak" című weboldal azt írja a gyilkosságról: szemtanúk szerint a tréning első napjától egy örmény, együtt Markaryannal, érdeklődni kezdett azeri tisztek után - állítólag azzal a céllal, hogy kiderítsék, van-e valaki a megszállt Karabakh területéről. Amikor Makaryan rájött, hogy Ramil Karabakhból menekült, elkezdte őt provokálni. Az esemény február 19-én történt - néhány nappal a khojali tragédia előtt, amikor az örmény erők lemészároltak Khojaly város lakosságát. Makaryan nyíltan viccet csinált az azeri történelemből és tragédiájukból is. Hallották, amikor azt mondta, hogy "néhány napon belül az azeriak megünneplik kedvenc ünnepüket, a Khojaly".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.