A tanulságokat vizsgálják

A Nukleáris Biztonsági Egyezmény a fukusimai balesetet tárgyalja

A fukusimai atomerőmű-baleset tanulságaival foglalkoztak a Nukleáris Biztonsági Egyezmény résztvevő országai és megvizsgálták, hogyan lehetne javítani az egyezmény hatékonyságát.

2012.08.31 18:21MTI

Az egyezmény pénteken véget ért rendkívüli felülvizsgálati konferenciáján áttekintették, hogy milyen intézkedéseket tettek eddig az aláíró államok a tavaly márciusi fukusimai természeti katasztrófa és atomerőmű-baleset tanulságainak elemzése és hasznosítása terén. Elfogadták a rendszeres nemzeti beszámolók irányelveinek módosítását. William Borchardt, a konferencia alelnöke elmondta: a módosítások többek között a nemzetközi párbeszéd javítását és az átláthatóságot érintik. 

Az 1996-ban hatályba lépett CNS-nek az atomerőművel rendelkező országok túlnyomó többsége - köztük Magyarország is - részese. Létrehozásának szándéka az 1986-os csernobili katasztrófa után merült fel. Jelenleg 75 ország a résztvevője. A konferencián Oroszország és Svájc javaslatokat nyújtott be a szerződés módosítására is. Ezeket a következő, 2014 márciusi felülvizsgálati konferencián vitatják meg. Az indítványok többek között a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ajánlásainak fokozottabb figyelembe vételét, külföldi szakértők aktívabb bevonását, illetve az átláthatóság javítását célozzák. 

A résztvevők hangsúlyozták, hogy a nemzeti ellenőrző hatóságoknak függetlennek kell lenniük az atomenergia előállítóitól, és megfelelő eszközökkel kell rendelkezniük feladataik ellátásához. A konferencia nem értékelte és nem hasonlította össze külön-külön az egyes országokat, de megállapítható - akárcsak az Európai Unió stressztesztjét követően -, hogy a paksi atomerőmű állapota nem igényel azonnali hatósági beavatkozást, a tervezett javító intézkedések összhangban vannak a nemzetközi gyakorlattal - hangsúlyozta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az értekezlet kapcsán kiadott közleményében.
 
Rónaky József, az OAH főigazgatója Bécsben az MTI-nek nyilatkozva felidézte, hogy 2008-ban az erőmű egy tízévenként esedékes felülvizsgálaton esett át, és egyúttal meghatározták a súlyos balesetek kezeléséhez szükséges intézkedéseket. Ezek végrehajtása előrehaladott állapotban van - mondta. 2003-ban teljes földrengésbiztonsági felülvizsgálat történt, és ennek alapján alaposan megerősítették az erőművet.

Kitért arra is, hogy az OAH felkérésére az erőmű javaslatot készített a biztonság további növelésének lehetőségeire, és az intézkedések egy részét már végre is hajtották. A javaslat elemzése folyamatban van, ennek lezárulta után a hatóság hamarosan határozatban fogja kötelezni az erőművet esetleges kiegészítések végrehajtására. Az elemzés során szeretnék hasznosítani a konferencia tapasztalatait is.
 
A fukusimai baleset egyik tanulsága, hogy lehetnek olyan külső hatások, amelyek következtében egy telephelyen egyszerre több blokk is sérül. Ennek fényében újra fel kellett mérni az erőforrásokat, és fejleszteni kell a baleset felméréséhez szükséges eszközöket - mondta el Rónaky József. Pakson ilyen intézkedések lehetnek például segédépületek földrengés-biztonsági ellenőrzése, a külső-belső energiaellátás teljes megszűnése esetére további megoldások, valamint a hűtővízellátás biztosításának egyéb módjai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.