A kényes kérdéseket is meg kell vitatni

Tabajdi: a Pussy Riot tagjai nem emberi jogi hősök!

Nem kellene emberi jogi aktivista hősöket kreálni a Pussy Riot énekeseiből.

2012.08.31 17:55MTI

Tabajdi Csaba, az Európai Parlament (EP) MSZP-delegációjának vezetője beszámolt arról, hogy az Európai Parlament és az orosz állami duma képviselői csütörtökön és pénteken Szentpéterváron vitatták meg a kétoldalú együttműködés kérdéseit. Szerinte a vita fő tanulsága, hogy a legkényesebb kérdéseket, a szólásszabadságot, a civil szervezetek akadálymentes tevékenységét is meg lehet és meg kell vitatni.
 
"Számos aggasztó dolog van Oroszországban az emberi jogok terén, mint például a civil szervezetek, az internethasználat vagy a szólásszabadság korlátozása. Az unió részéről egyértelműen képviselnünk kell a demokrácia, a jogállamiság, a szólásszabadság, az emberi jogok alapvető közösségi értékét" - hangsúlyozta a magyar EP-képviselő. Közlése szerint a Pussy Riot ügye, amely bejárta a világsajtót, csak érintőleges téma volt a szentpétervári megbeszélésen. 

Az uniós, illetve az orosz fél között egyetértés volt abban - tette hozzá -, hogy az együttes botrányos szereplése nem tekinthető klasszikus ellenzéki megnyilvánulásnak. "Az EP képviselői a börtönbüntetést politikailag elfogadhatatlanul túlzó ítéletnek minősítették. Éppolyan elfogadhatatlannak tartották azonban azt is, hogy az együttes provokatív feltűnésével, templomi demonstrációjával megsértette a hívő emberek érzékenységét. Nyugat-Európában is botrány lett volna, ha ilyen eseményre kerül sor a kölni dómban, a római Szent Péter székesegyházban vagy az esztergomi bazilikában" - írta Tabajdi Csaba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.