A fehér "faj" felsőbbrendűsége

Reneszánszát éli a rasszizmus

Az Egyesült Államokban több mint ezer olyan csoport van, amely a fehér "faj" felsőbbrendűségét hirdeti; a rasszista mozgalmak az utóbbi években a reneszánszukat élik.

2012.08.09 07:59MTI

Az amerikai rasszista szervezetekre a wisconsini szikh templom ellen elkövetett támadás irányította rá ismét a figyelmet, mert elkövetője, Wade Michael Page médiainformációk szerint ilyenekkel állt kapcsolatban, és fajgyűlölő együttesekben lépett fel. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy ez a szál összefüggésbe hozható-e az Oak Creek-i hatos gyilkossággal.

Azt, hogy az extrém csoportok száma ezres nagyságrendű lehet, a Southern Poverty Law Center (SPLC) elnevezésű jogvédő központ tartja valószínűnek. Az intézmény évekre visszamenőleg ki tudta mutatni, hogy Page rasszista csoportokkal érintkezett. Az egykori katona magára tetováltatta a kelta keresztet, amely a rasszista csoportok jelképe.

Mark Potok, az SPLC igazgatója szerint Page a Hammerskin Nation nevű csoporttal állt kapcsolatban, amely "a legfélelmetesebb és legerőszakosabb szkinhed csoport".

A fehér gyerekek jövőjét biztosítaná

A Hammerskin Nation azt állítja magáról, hogy "férfiak és nők olyan, vezető nélküli csoportja, amely elfogadta a fehér hatalom szkinhed életstílust", és amely biztosítani kívánja "népünk biztonságos létezését és a fehér gyerekek jövőjét".

Jack Levin, a bostoni Északkeleti Egyetem szociológia-kriminológia professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy a szélsőséges csoportok érvelése egyebek között a megromlott gazdasági helyzet negatív következményeiből, valamint abból merít, hogy az ország élére fekete elnököt választottak.

"Olyan időkben, amikor a gazdaság gondban van, a fősodorbeli, hagyományos intézmények és vezetők hitelessége drámaian csökken, ami azzal járt, hogy mind több amerikai feladja azt, hogy középen oldja meg a problémáit, és a szélsőségek felé fordult" - mondta Levin.

A zenén keresztül fogják be a fiatalokat

A professzor szerint az nem egyértelmű, hogy a szélsőséges csoportok elszaporodása együtt jár-e az összesített a tagságuk összlétszámának növekedésével is. Rámutatott ugyanakkor, hogy a kisebb csoportokból - mivel azok általában a hasonlóan gondolkodók szűkebb baráti körét tömörítik - az FBI nehezebben tud informátorokat beszervezni, ezért azok igen veszélyessé tudnak válni.

Mark Pitcavage, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) amerikai zsidó szervezet tényfeltáró kutatórészlegének igazgatója rámutatott, hogy az amerikai szélsőjobboldali mozgalmak valóban újjáéledtek ugyan, ám a megerősödésük érdekében a befogadás irányába kellene nyitniuk, ezért "a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok számára az expanzió olyan, mintha az árral szemben úsznának".

Szakértők szerint a szélsőséges csoportok a legjobban a zenén keresztül tudják megfogni a fiatalokat.

"A zene nagyon kreatív és fontos eszköze a fiatalok bevonásának" - nyilatkozott David Gletty, aki korábban az FBI beépített ügynöke volt. Gletty szerint a magukat a társadalom által kitaszítottnak érző, külvárosi fiatalokon a rasszista csoportok agymosást hajtanak végre, és elhitetik velük, hogy őket követni az egyetlen járható út.

Izgalomkeresés

"Sok olyan tizenéves van, akik az izgalmat keresve követ el gyűlölet-bűncselekményeket. Sok esetben a fehérhatalmi rock szövege vagy az ilyen csoportok irodalma ragadja meg őket. Ha nem is válnak a szervezetek tagjaivá, a hatásuk alá kerülnek" - mondta Levin, hangsúlyozva, hogy a rasszista szervezetek befolyása túlmutat a létszámukon.

"Háromszázmillióan élnek ebben az országban, úgyhogy még a társadalom peremének pereme is rengeteg embert jelent" - fogalmazott Pitcavage.

Potok nem zárta ki, hogy a közeljövőben az Egyesült Államok a szélsőjobboldali erőszak fokozódásának tanúja lehet.

"Reális a veszélye annak, hogy az ilyen indíttatású, országon belüli terrorcselekmények száma megszaporodik. Ezt láthatjuk Európában és itt is. Úgy gondolom, hogy ez a folyamat felgyorsulóban és nem lelassulóban van" - mondta az SPLC igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.