Elnyomás, szegénység

Kelet-európai nők hagyták el férjüket a szíriai harcok miatt

Évtizedekkel ezelőtt az elnyomás és a szegénység elől menekülve döntöttek Szíria mellett, most pedig ugyanezen okból választják a hazatérést.

2012.08.08 10:34MTI

Ők azok a kelet-európai nők, akik szíriai férfival kötötték össze életüket, házasságukra pedig még az akkori szovjet vezetés is áldását adta, mert a kommunista eszmék terjesztésének eszközét látta benne. Több ezerre tehető a kelet-európai-szíriai vegyes házasságok száma, többségük még abban az időben - az 1960-as évektől kezdve - köttetett, amikor a Szovjetunió, valamint kelet-európai csatlósai és az egykori Jugoszlávia tárt karokkal várta az egyetemeken továbbtanulni vágyó közel-keleti és afrikai diákokat. 

Ennek hátterében a Szovjetunió esetében az állt, hogy szerette volna kiterjeszteni politikai befolyását az ingatag Közel-Keletre, míg Jugoszlávia akkoriban az Aszad-család vezette szíriai rezsimmel szoros kapcsolatot ápoló, el nem kötelezett mozgalom vezetője volt. Olekszandr Bogomolov, a kijevi Közel-keleti Tanulmányok Központjának vezetője elmondta, hogy a szovjet hatóságok ösztönözték ezeket a házasságokat, amelyekre úgy tekintettek, mint a szíriai elit befolyásolásának hatékony eszközeire. A Szíriából érkezett diákok többsége ugyanis előkelő családok sarja volt, hiszen a rezsim eleve csak támogatóinak biztosította az európai tartózkodás lehetőségét.
 
A kelet-európai nők számára egy külföldivel, így egy szíriai férfival való házasság alapvetően a kommunista elnyomás előli menekülést jelentette, s egyben a jobb élet reményével kecsegtetett, míg másokat elsősorban Szíria kulturális gazdagsága és kellemes éghajlata vonzott. A Szovjetunió 1991-es felbomlása után is születtek vegyes házasságok, hiszen az orosz, ukrán vagy fehérorosz nők szemében továbbra is kívánatosnak tűnt a külföldi családalapítás, nem utolsósorban pedig jól jött számukra egy olyan férj, aki nem iszik. Kszenyija Murtada a múlt héten menekült el Szíriából két kisfiával. 

A férjét, Azízt a kormányerők és felkelők közötti harcok jelenlegi fő helyszínén, Aleppóban hagyta. "Ki tudja, mi lesz? Itt háború dúl" - mondta a 36 éves ukrán asszony, akit 200 másik ukrán nővel együtt szállítottak haza múlt héten egy kormányzati repülőgépen. "A férjeink a helyükön maradtak, harcolni fognak, és megvédik otthonainkat" - tette hozzá Murtada, aki évekkel ezelőtt az ukrajnai Odesszában ismerkedett meg az ottani egyetemen informatikát tanuló férjével. A volt kommunista országokból feleséget választó szíriai férfiak többsége a Bassár el-Aszad szíriai elnököt is tagjai között tudó síita alavita kisebbséghez, vagyis a társadalmi elithez tartozik. 

Ez a vallási közösség a szíriai felkelők első számú célpontja. A közel-keleti országból elmenekültek között van a szerb Biljana Ajúbi is, aki nemrég 40 másik honfitársával érkezett haza. Számára nem kérdés, ki okolható a vérontásért, amely miatt Aleppóban kellett hagynia a férjét.

"Az amerikaiak tehetnek erről. Ők pénzelik a felkelőket Katarral és Szaúd-Arábiával együtt" - hangsúlyozta. Hozzátette: Aszadnak semmi köze a mészárláshoz, és nagyon reméli, hogy a szíriai hadsereg győzni tud, ők pedig hamarosan visszatérhetnek Aleppóba. Svetlana Djurdjevicet az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúra emlékezteti a Szíriában kialakult helyzet. "Polgárháború van, olyan, mint Boszniában volt" - mondta az 53 éves boszniai asszony. Ő a szerbekkel együtt néhány hete érkezett meg szülőföldjére, ahonnan - mint megjegyezte - szintén egy háború űzte el közel húsz évvel ezelőtt a közel-keleti országba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.