Szabotázs?

Törökországban felrobbant egy kőolajvezeték

Felrobbant és lángol egy kőolajvezeték Törökország délkeleti részén, feltehetőleg szabotázsakció miatt.

2012.07.21 14:22MTI

A Kirkuk-Ceyhan olajvezeték, amely az iraki olajexport negyedét szállítja, Midyat város közelében, Mardin tartományban, a szíriai határhoz közel még péntek éjjel robbant fel és borult lángba. Török illetékesek biztosra veszik, hogy a támadás a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) műve, amely a 960 kilométer hosszú olajvezeték elleni több korábbi támadásért felelős. A szeparatista szervezet az olaj- és gázvezetékek elleni támadásokkal Törökország stratégiai létesítményeiben akar károkat okozni.
 
A PKK-hoz közel álló Firat News portál szerint is a betiltott kurd szervezet áll a merénylet mögött. Az olajvezeték ellen iraki lázadók is intéztek támadásokat a múltban, és műszaki problémák miatt is történt már leállás a 35 éves, kétágú vezetéken. A PKK, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt terrorszervezetnek minősített, 1984-ben kezdte meg a török állam elleni fegyveres harcát. Az összecsapásoknak eddig több mint 40 ezer, jórészt kurd halálos áldozata volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.