Nem lesz elég lemosni őket

Radioaktív kocsikat állítottak meg az orosz határon

Az orosz vámosok 300 sugárszennyezett autót állítottak meg a Japán határon a fukushimai események után indított szigorúbb ellenőrzés keretében.

2012.07.20 11:42Konrád - ma.hu

Gennady Onishchenko, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője elmondta: “150.000 járművet ellenőriztünk a megfigyelés során. A lefoglalt háromszáz autó magas radioaktív szintet jelzett”. A Fukushima Daichi nukleáris katasztrófa után az orosz kormány szigorú ellenőrzést vezetett be a Japán importcikkekre, többek között az élelmiszerre és a fogyasztási cikkekre - alaposan átvizsgálva, hogy nem radioaktívak-e.

Az akció kezdete óta a szakértők 500.000 szállítmányt néztek át, 908 hajót, 473 repülőgépet és több mint 42.000 embert, akik Japánból érkeztek az országba. A hatóságok az EU-val és a WHO-val együttműködve górcső alá vesznek mindent, ami a keleti határon át érkezik az országba.

“Nagyon kevés élelmiszert importálunk Japánból és leszűkítettük azon tartományok listáját, ahonnan bármit is be lehet hozni. A japán fél megosztotta az adatokat azokról a provinciákról, ahol a radioaktív csapadék veszélyt jelenthet” - mondta el Onishchenko.

Ugyanakkor a Japán partjai körül lehalászott halak radioaktív jeleket mutatnak. Onishchenko a tavalyi fukushimai tragédiáról beszélve elmondta, hogy “először kellett szembenézniük veszélyes szennyeződéssel egy másik országból”. Augusztusban Oroszország Fogyasztói Jogok Szervezete az Orosz Földrajzi Társaság segítségével egy expedíciót szervez annak érdekében, hogy megállapítsák, veszélyt jelentenek-e a Japán partoknál zsákmányolt halak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.