1300-zal többen évente

A fukusimai baleset világszerte növelheti a rákos megbetegedések számát

Szélsőséges esetben akár 1300-al többen halhatnak meg világszerte rákbetegségben a tavaly márciusi fukusimai atombaleset miatt.

2012.07.18 12:11MTI

Noha a Stanford Egyetem kutatói által közzétett számok igen széles skálán mozognak, mégis egyértelműen ellentmondanak többek közt az ENSZ atomsugárzás hatásaival foglalkozó tudományos bizottsága (UNSCEAR) megállapításainak - írták az amerikai tudósok az Energy and Environmental Science című folyóiratban. "Van néhány csoport, amely azt mondta, nem lesznek globális következmények" - jegyezte meg Mark Jacobson, a kutatás vezetője, utalva arra, hogy az UNSCEAR azt jósolta, semmilyen komoly egészségügyi következménnyel nem kell számolni a baleset okozta sugárzás miatt. 

A stanfordi kutatók viszont arra jutottak, hogy a jövőbeni rákos megbetegedések és halálozások száma valóban nagyon alacsony, de nem nulla lesz Japánon kívül. Eredményeik szerint a tavalyi atomkatasztrófa világszerte átlagosan hozzávetőleg 130 ember halálát okozhatja. A legjobb esetben ez a szám 15, extrém esetben viszont akár 1300 is lehet. Ehhez jön még az a 600 ember, aki már meghalt az evakuálás, illetve az atomerőműben foganatosított rendkívüli intézkedések során. 

A rákos megbetegedések átlagát 180-ban határozták meg a tudósok, a legalacsonyabb becsült érték 24, a legmagasabb pedig 2500 lehet. Mindezzel a fukusimai baleset miatt várható halálozások és megbetegedések száma nagyságrenddel alacsonyabb, mint a csernobili katasztrófa után - mutattak rá a szakemberek. A messze legtöbb érintett Japánban lesz. Az ázsiai szárazföldön és Észak-Amerikában a balesetnek csak kevés egészségügyi következménye várható - írták. A tudósok az Egyesült Államokban 0,2-6,3 rákos halálesetre, valamint 0,3-15 rákos megbetegedésre számítanak a jövőben. 

Európában ennél is alacsonyabbak az értékek: a halálozások számát 0,17-4,8, míg a megbetegedésekét 0,3 és 11 közöttire jövendölte a szimuláció. Eredményeikkel kapcsolatban Jon Ten Hoeve, a tanulmány vezető szerzője kiemelte: "Ez minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy eloszlassuk azokat a félelmeket, amelyek szerint a fukusimai katasztrófának az egész világot komolyan érintő hatásai lehetnek".

A viszonylag csekély globális következmény magyarázatát a kutatók abban látják, hogy a radioaktív anyagok javarésze a tengerbe került, és a "kiszabadult" radioaktív elemeknek csak a 19 százaléka jutott a szárazföldre. Japánban a gyors evakuálás, illetve a katasztrófa sújtotta területek megművelésének tilalma is hozzájárult ahhoz, hogy nem emelkedett a sugárzást szenvedett emberek száma.
 
A kutatók vizsgálatuk során 3D-s atmoszféramodellt használtak a cézium-137, a jód-131 és a cézium-134 terjedésének szimulálásához. 2011-ben világszerte 440 nukleáris reaktor működött. Radioaktív sugárzás (a minimálistól a súlyosig) az összes eddig működött reaktor 1,5 százalékánál történt: Three-Mile Island (1979), Saint-Laurent (1980), Csernobil (1986) és Fukusima (2011) - mutattak rá tanulmányukban a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.