Nem igazak az állítások

Nem civileket, hanem szökött katonákat likvidáltak Tremsehben - videóval

A nyugaton nagy felháborodást kiváltó, tremsehi támadás felkelők és az oldalukra állt katonák ellen irányult, állapította meg az ENSZ vizsgálata.

2012.07.16 15:02Konrád - ma.hu

Ellentétben az ellenzék azon állításaival, hogy a kormányerők civileket mészároltak le, egy csapat ENSZ szakértő a helyszínen megállapította, hogy a “tremsehi támadás meghatározott csoportok és házak ellen irányult, elsősorban szökött katonák és felkelők ellen”.

“Többféle fegyvert használtak a támadás során Tremsehben, ahol több mint 150 ember halt meg, a támadás elsősorban a felkelők és aktivisták otthonai ellen irányult” - áll a jelentésben. Ugyanakkor a halálos áldozatok száma máig tisztázatlan. Damaszkusz szerint 37 harcos és 2 civil vesztette életét a “katonai hadművelet” során, míg az ellenzék 220 halott civilről beszél. 

Az ENSZ megfigyelői úgy tervezik, hamarosan visszatérnek a helyszínre folytatni a vizsgálatot, aminek eddigi eredményei egyelőre Damaszkuszt látszanak igazolni miszerint a tremsehi támadás egy terrorellenes akció része volt a régióban. “A fegyveres erők csütörtök reggel “különleges küldetést” hajtottak végre Tremsehben... ami terroristák csoportja ellen irányult” - adta hírül az állami SANA hírügynökség. A szíriai kormány kijelentette, a hadműveletet az után kezdték meg, hogy a helyi civilek segítséget kértek mivel magukat a “felfegyverzett terroristacsoportok által elkövetett bűntettek” áldozatának tartották.

Damaszkusz tagadja továbbá Kofi Annan azon kijelentését, hogy helikopterekkel és tankokkal támadtak volna. “A kormányerők nem használtak repülőket, helikoptereket, tankokat vagy tüzérséget. Nehézfegyverzetből egyedül RPG rakétavetőket használtak” - mondta el Jihad Makdissi szóvivő. Korábban mind az ENSZ megfigyelői mind a felkelők azt állították, látták amint helikopterek tüzez nyitnak Tremsehre. A faluba érkező megfigyelők viszont annyit állapítottak meg, hogy tüzérséget, aknavetőket, és kézifegyvereket vetettek csak be a támadás során, a tankokról és helikopterekről nem nyilatkoztak.

Az események után a nemzetközi közösség azonnal “mészárlással” vádolta az Asszád rezsimet, Washington pedig rögvest gyilkosoknak nevezte a szíriai vezetőket. Ban Ki-moon ENSZ főtitkár szerint a jelentésekből arra lehet következtetni, Asszád elnök nem veszi komolyan Kofi Annan béketervét. Eközben a Nemzetközi Vöröskereszt a szíriai krízis státuszát “belföldi fegyveres konfliktusra” változtatta, ami gyakorlatilag polgárháborút jelent. Ez alapján már lehetségessé válik háborús bűnök - gyilkosság, kínzár, nemi erőszak vagy aránytalan erő alkalmazása civil területeken – alapján eljárást indítani.

Gerald Horne író-történész elmondta, hogy a tremsehi gyilkosság után előállt Asszád-ellenes retorika tipikus “ujjal mutogatás” a média részéről. “Először is igen érdekes, hogy közvetlenül egy fontos ENSZ találkozó előtt hallunk mészárlásról szóló jelentéseket”. Hozzátette, a halottak - legyenek bár nők és gyerekek - számáról történő számolgatás aláássa e jelentések hitelességét.

Horne szerint rengeteg érdekelt fél van a szíriai konfliktusban és az egész a “rezsimváltásról” szól. Egyes szereplők “szeretnék újrajátszani a líbiai eseményeket ahol a humanitárius segély iránti könyörgés gyakorlatilag rendszerváltást takart”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.