15 évesnél fiatalabb gyermekeket sorozott be

Tizennégy évre ítélte a Nemzetközi Büntetőbíróság a gyermekkatonákat bevető kongói hadurat

Tizennégy évi szabadságvesztésre ítélte a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden Thomas Lubanga Dyilo kongói milíciavezért, akit márciusban bűnösnek találtak gyermekkatonák százainak toborzásában és bevetésében.

2012.07.10 11:10MTI

Egy évtizeddel ezelőtti létrehozása óta az ICC most először szabott ki ítéletet.

A bíróság szerint egyértelműen igazolódtak a vádak, amelyek szerint Lubanga a 2002-2003-as összecsapások idején 15 évesnél fiatalabb gyermekeket sorozott be a Kongó Felszabadítása Hazafias Erői (FPLC) nevű félkatonai szervezet egységeibe. A fiatalok nagy részét később a frontvonalba küldték harcolni, sokan elestek közülük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.