Viharba kerültek és eltévedtek

Magyar hegymászókat mentettek meg az osztrák Alpokban

Viharba került és eltévedt egy jeges terepen három magyar hegymászó az osztrák Alpokban, a hegyi mentők siettek a segítségükre.

2012.07.02 21:00MTI

A magyar alpinisták lefelé ereszkedtek a Hochkönig masszívum megmászása után vasárnap este, amikor viharba kerültek és elvesztették a tájékozódást az esőben, ködben és a sötétben. A hegyen télről maradt, lefagyott hófoltok nehezítették az előrejutást. Este fél kilenc körül érkezett be a riasztás a mentőkhöz. Éjfél után találtak rá a hegymászókra, kétezer-háromszáz méteres tengerszint feletti magasságban és hajnalra érkeztek le velük a völgybe. 

Az elmúlt évek egyik legfáradságosabb mentőakciója volt - mondta Thomas Knöpfler, a mühlbachi mentőcsoport vezetője. A hegycsúcson lévő menedékház gondnoka előzőleg figyelmeztette a hegymászókat, hogy vihar várható, ezért jobb volna, ha a könnyebb útvonalon ereszkednének le. Az alpinisták a figyelmeztetés ellenére egy sokkal nehezebb úton, a Birgkar mászóúton indultak el - mondta Knöpfler az ORF rádiónak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.