Pedofíliaeltussolási vád a tagok ellen

A pedofil-ügyeit a New Yorki ortodox zsidó közösség is rejtegeti

Vádat emeltek egy brooklyni ultraortodox zsidó közösség négy tagja ellen, amiért egy pedofília- és szexuális zaklatási ügyben megpróbáltak fenyegetéssel és megvesztegetéssel elhallgattatni egy lányt és annak a barátját - közölte a The New York Times.

2012.06.23 09:56MTI

Charles J. Hynes brooklyni államügyész szerint a négy férfi a szatmári haszid közösség egy prominens tagját, Nechemya Webermant igyekezett megvédelmezni, akit 88 rendbeli, szexuális vonatkozású törvénysértéssel vádolnak, egyebek között azzal, hogy orális szexre kényszerített egy 13 évnél fiatalabb gyereket.

Valamennyi vádpont egy jelenleg 17 esztendős - a lap által meg nem nevezett - lánnyal kapcsolatos, aki azt állítja, hogy Weberman 12 és 15 éves kora között folyamatosan zaklatta őt szexuálisan. A lányt a Williamsburgben működő vallási iskola irányította az engedéllyel nem rendelkező Webermanhoz, hogy az terápiában részesítse. A férfi azonban, aki óránként 150 dolláros díjazásban részesült a kezelésért, molesztálta és - az egyik rokon vallomása szerint - megfenyegette, hogy kicsapják az iskolából, ha erről szólni mer.

A lány később egy másik iskolába, valamint egy igazi terapeutához került, aki a lány elbeszélése nyomán feljelentést tett. Webermant 2011-ben letartóztatták, és a vallási közösségen belül állítólag megfélemlítési kampány indult a vádló és annak barátja ellen.

Az államügyészi hivatal a 48 éves Abraham Rubin ellen megvesztegetés, a tanúk befolyásolása és kényszerítés miatt emelt vádat, három fivér - Jacob, Joseph és Hertzka Berger - ellen pedig kényszerítés miatt.

Rubin és a Berger fivérek - utóbbiak valamennyien egy rabbi fiai - a csütörtöki bírósági meghallgatáson ártatlannak vallották magukat. Ha elítélik őket, Rubin hét, az egyik Berger négy, a másik kettő pedig egy-egy évi szabadságvesztés kaphat.

A négy férfi egyebek mellett azzal fenyegette meg a párt, hogy visszavetetik a lány barátja, a 24 éves Hershy Deutsch által vezetett williamsburgi étterem kóser minősítését. Rubin a vallomás visszavonásáért a fiataloknak félmillió dollárt is felajánlott, amivel Izraelbe távozhattak volna.

A haszid közösség több vezetője kiállt Weberman mellett, és egy május 16-i esküvőn adakozást szerveztek a férfiak között a vádlott védelmének javára. Deutsch tiltakozó megmozdulást hívott össze az adománygyűjtés helyszínének közelébe.

"A tanúk megfélemlítése az ultraortodox közösségben rosszabb, mint a szervezett bűnözés világában" - idézte a The New York Times Hynes államügyészt. A lap rámutatott, hogy noha több ultraortodox rabbi is azt vallja, hogy a gyerekmolesztálókat fel kell jelenteni a rendőrségen, a vallási csoportban erősen él az az ősi tilalom, amelynek értelmében tilos egy zsidót kiadni a nem zsidó hatóságoknak.

Az áldozatok ezért vagy hallgatásra kényszerülnek, vagy a vallási elöljárókra bízzák az ügy kezelését. A The New York Times úgy tudja, hogy noha szexuális bűncselekmény ügyében a tanúk megfélemlítése miatt legalább húsz éve nem emeltek vádat ultraortodox zsidók ellen, többen azt állítják, hogy a probléma nem új keletű a közösség körében.

A lap megemlítette, hogy Hynes hivatala az elmúlt napokban megszégyenítő kudarcot szenvedett egy másik ügyben, amelyben a vádló a lubavicsi ortodox közösséghez tartozott. A vád szerint négy férfi megerőszakolt és tíz éven át prostitúcióra kényszerített egy a csoporthoz tartozó asszonyt. Egy eljárási mulasztás miatt - az államügyészség nem osztott meg egyes bizonyítékokat a védelemmel - az ügyet ejtették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.