Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint

A német tengeralattjárók rendkívül fontosak Izrael számára

A német tengeralattjárók rendkívül fontosak Izrael számára - hangsúlyozta a Bild című lapnak adott, kedden megjelent nyilatkozatában Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

2012.06.05 14:41MTI

A legnagyobb példányszámú német napilap annak kapcsán közölt interjút Netanjahuval, hogy a hét elején ismertté vált: Izrael nukleáris robbanótöltettel szereli fel Németországból beszerzett tengeralattjáróit. Az információt közlő Der Spiegel című hetilap legfrissebb számában arról írt, hogy Németország segítséget nyújt Izraelnek a nukleáris csapásmérő erő kiépítésében.

Nyilatkozatában a kormányfő mindezt nem erősítette meg, ugyanakkor hangsúlyozta: országa nagyon komolyan veszi, hogy Németország kötelezettséget vállalt Izrael biztonságának szavatolásáért. Netanjahu úgy értékelte, hogy a legutóbb vásárolt tengeralattjáró ezt a kötelezettséget erősíti meg, és az nagy hozzájárulást jelent Izrael biztonságához. A berlini vezetés korábban azt állította, nincs tudomása arról, hogy a német gyártású tengeralattjárókat Izraelben atomfegyverekkel szerelik fel.

A kérdésre válaszolva, vajon elképzelhetőnek tartaná-e, hogy német katonák harcoljanak Izraelért, a miniszterelnök kijelentette:"soha nem kértünk senkit arra, hogy az ország segítségére siessenek". Netanjahu a zsidó állam nagy vívmányának nevezte, hogy minden fenyegetés ellen kész önmaga megvédésére.

A Bild újságírója arról is kérdezte Netanjahut, miként értékeli azt a legutóbbi felmérést, amely szerint a németek 70 százaléka szerint Izrael érdekeit más népek érdekei ellenére is érvényesíti, és csak 21 százalékuk van azon a véleményen, hogy tiszteletben tartja az emberi jogokat. Az izraeli kormányfő szerint mind Németországban, mind Nyugat-Európában alapvetően félreértik Izrael szándékait. Netanjahu szerint Izrael olyan tényleges demokrácia, amely szembeszáll Iránnal és "brutális támogatóival". "Mi vagyunk a szabadság és az emberi jogok egyetlen világítótornya a térségben" - fűzte hozzá, és kiemelte: az országban egymillió arab származású izraeli él, akik - mint fogalmazott - élvezik alapvető jogaikat.

A felmérésre utalva Netanjahu "különösen szerencsétlennek" nevezte, hogy Németországban - tekintettel az ország történelmére, valamint Izraelhez fűződő, különleges kapcsolataira - ilyen nézetek uralkodnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.