Büszkeség és balítélet Ontarióban

Kanadában is a szmolenszki katasztrófa kísérti Tuskot

Donald Tusk lengyel miniszterelnököt saját bevallása szerint büszkeséggel és meghatódottsággal töltötte el, hogy Ontario tartományban tett látogatásán találkozott vasárnap kanadai lengyelekkel, noha kellemetlen élménye is volt: több egykori honfitársa tüntetett amiatt, hogy ő és kormánya nem lát összeesküvést a több mint két évvel ezelőtti szmolenszki légi katasztrófa mögött.

2012.05.14 07:45MTI

Meleg fogadtatásban részesült Tusk az Ottawától 180 kilométerre keletre lévő Wilnóban, amelynek lengyel származású lakosai az észak-lengyelországi Kaszubyból származnak, ugyanonnan, ahonnan maga a miniszterelnök.
   
De az Ottawából és Torontóból érkező mintegy negyven lengyel bevándorló elítélte Tuskot amiatt, hogy szerintük alázatos Moszkvával szemben, valamint hogy nem szorgalmazza a független nemzetközi vizsgálatot a katasztrófa ügyében, amelyben életét vesztette Lech Kaczynski államfő, felesége és csaknem százfős kísérete.
   
Miközben Tuskot fogadták egy templomban, a tüntetők távolabb álltak, és transzparenseiken, valamint jelmondataikban követelték a nemzetközi vizsgálatot és a Tusk vezette kormány távozását, "árulónak" nevezve annak tagjait. "Ez egy orosz-lengyel összeesküvés" - jelentette ki Witold Szalankiewicz, aki 20 éve él Kanadában. A demonstrálók többsége nyugdíjas nő volt, aki egy kis konzervatív szervezethez tartozik.
   
A katasztrófa eleinte egybeforrasztotta a lengyel közvéleményt, de később éles politikai vitákat váltott ki és megosztotta a lengyel társadalmat. Az áldozatok hozzátartozóinak egy része elhatárolódott a nyilvános gyászolástól, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt pedig - amelyet Kaczynski vezetett - saját vizsgálatokat kezdeményezett és nemzetközi vizsgálatot sürget az ügyben. A Pis Szakértői szerint több jel is arra utal, hogy a repülőgép merénylet következtében zuhant le, vagyis Kaczynski ellenfelei álltak a tragédia hátterében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.