Gunnar Sonsteby kilencvennégy éves volt

Meghalt a II. világháború norvég hőse

Kilencvennégy éves korában meghalt Gunnar Sonsteby, a II. világháborús norvégiai ellenállás legendás hőse, aki a náci megszállók ellen végrehajtott vakmerő támadásokért több magas kitüntetésben részesült.

2012.05.10 18:59MTI

Halálát a norvég kormány közleményben jelentette be csütörtökön.
  
A háború idején tagja volt a híres Linge brigádnak, amelynek önkénteseit Angliában képezték ki a megszállók elleni titkos akciókra. A brigád sok szabotázsakciót hajtott végre gyárak, vasútvonalak, üzemanyagraktárak ellen, gyengítve a nácik hadviselési képességét.
   
Sonsteby vezette azt a műveletet, amelynek során Oslóból Angliába csempészték a norvég jegybank bankjegynyomó lemezeit, átadva azokat az emigráns norvég kormánynak.
   
A háború után a férfi több hazai és külföldi kitüntetésben részesült. Norvégiában egyedül ő kapta meg (1946-ban) a három karddal ékesített hadikereszt érdemrendet. Ő volt az első külföldi, akit az amerikai kormány 2008-ban a Különleges Műveletek Parancsnoki Érmével (Special Operations Command Medal) tüntetett ki.
   
Kilencvenedik születésnapján, 2008 januárjában ünnepi fogadást adtak tiszteletére az Oslo melletti Akershus erődben, az eseményen megjelent V. Harald norvég király és a királyi család több tagja is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.